Parket opent onderzoek naar mogelijke pestcultuur bij Plopsa

Het parket start een opsporingsonderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de directie in de pretparken van Plopsaland. Dat meldt Het Nieuwsblad, na de getuigenissen van tientallen voormalige werknemers in De Tijd over een “toxische bedrijfscultuur”.

Het nieuws: Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof komt meer onder druk te staan, nu het parket een onderzoek start naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag naar zijn werknemers toe. Getuigenissen in De Tijd spreken van een pestcultuur, “verdeel- en heerstactieken” en opgedrongen overuren.

Maar geen klachten, zegt CEO: Van den Kerkhof, mede-architect van de internationale groei van de pretparkengroep, wijst er in een reactie aan de krant op dat er de afgelopen 23 jaar geen klachten zijn binnengelopen. “Noch intern (via ondernemingsraad, preventiecomite of syndicale delegatie), noch via onze interne vertrouwenspersoon, noch via onze externe preventiedienst Liantis.”

Via een spandoek op het binnenplein van Plopsaland De Panne zouden personeelsleden hun steun aan Van den Kerkhof en de Plopsa-directie betuigen. Maar volgens insiders is dat spandoek opgezet spel.

Veel vragen: De vraag is dus of het om een toxische bedrijfscultuur ging, dan wel om ontevreden ex-werknemers die met Van den Kerkhof willen afrekenen. Of ligt de waarheid ergens middenin? En als er iets aan de hand was, waarom kwamen er geen alarmsignalen via de interne procedures?

Twee onderzoeken moeten meer duidelijkheid scheppen:

  • Studio 100, het moederbedrijf van de Plopsa-pretparken, heeft de bekende advocate Christine Mussche aangesteld om de bedrijfscultuur te onderzoeken.
  • En ook het parket opent dus een opsporingsonderzoek naar het mogelijk grensoverschrijdende gedrag.

(as)

Meer