Pijnlijk: PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gaat in de fout over Colruyt

Pijnlijk: PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw gaat in de fout over Colruyt
PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw – JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw wordt naar voor geschoven als hét kopstuk van de partij, zo ook op de nieuwjaarsreceptie. Maar daar ging hij toch even de mist in met een uitspraak over Colruyt.

  • De PVDA-nieuwjaarsreceptie vond dit weekend plaats in Anderlecht. De grote ster was dus Hedebouw, die ook speechte. Maar daarbij ging hij inhoudelijk wel helemaal de mist in. Want de PVDA-voorzitter beschuldigde supermarktketen Colruyt ervan “0,0 en dan een beetje belastingen te betalen op miljarden winsten”. 
  • “Hoe is het mogelijk dat een schoonmaakster vandaag meer belastingen betaalt dan een multinational? Het zijn altijd de kleintjes die de volle pot moeten betalen, de grote vissen ontspringen de dans. Neem nu de Colruyt Group. Die boekte in 2022 liefst 1,8 miljard euro winst. Daarop betaalde ze in totaal 0,27 procent belastingen. 0,27 procent. Wablief?”’, aldus Hedebouw, waarna de partij die quote ook volop los liet op sociale media. “Dat is het concrete resultaat van de Vivaldi-regering. Dat moet gedaan zijn”, zo stelde hij zowel bij de VRT als VTM, zonder veel tegenstand.
  • Maar die uitspraken kregen een heel felle reactie, ook op sociale media. Retailer Colruyt zelf zag zich genoodzaakt te reageren en noemde de cijfers van Hedebouw “heel kort door de bocht”. 
  • Immers: Hedebouw baseerde zich op de verkeerde balans, niet de geconsolideerde balans van heel de groep. Bij Colruyt wijzen ze er in De Tijd op dat dit een heel ander cijfer is, net geen 25 procent aan vennootschapsbelasting voor het boekjaar 2022-2023. 
  • De correcte cijfers: een groepswinst van 250,9 miljoen euro met daarbij 62,2 miljoen euro aan vennootschapsbelasting. Dat is 24,8 procent. Daarbij is die winst ook niet niet uitgekeerd aan eventuele aandeelhouders, dat zou nog eens een roerende voorheffing extra aan taksen opleveren.
  • Bovendien wijst de groep erop dat ze in 2022-2023 voor in totaal 974,5 miljoen euro aan sociale zekerheid, bedrijfsvoorheffing en (on)roerende voorheffing betaalden. Tot daar het belastingparadijs België.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.