Pieter Omtzigt, Nederlands populairste politicus, stapt in de verkiezingsrace met nieuwe partij maar zonder ambitie: “Een game changer”

De Nederlandse politicus Pieter Omtzigt heeft een nieuwe partij opgericht om naar de verkiezingen van 22 november te gaan. Politiek journalist Leendert Beekman van BNR noemt dit een game changer. Hij legt uit waarom.


Beluister hier het volledige gesprek met Leendert Beekman:


In het nieuws: Het onafhankelijk zetelende Kamerlid Pieter Omtzigt trekt met een nieuwe politieke partij naar de Nederlandse verkiezingen in november. Zijn partij, Nieuw Sociaal Contract, zou wel eens veel stemmen kunnen halen. Omtzigt is immers populair bij onze noorderburen.

  • Beekman: “Omtzigt kan bij iedereen stemmen weghalen. Van de socialistische partij tot aan de liberale VVD. Iedereen moet rekening houden met de grootmacht die zich nu begeeft in de verkiezingscampagne. Het is de politicus in Nederland waar de meeste mensen wél nog vertrouwen in hebben. Op dit moment is het wantrouwen in de politiek in Nederland vrij groot.”
  • “In de peilingen doet Omtzigt het enorm goed. Er is zelfs een peiling waar hij naar 46 zetels van de 150 toe zou gaan, maar Omtzigt zegt zelf dat hij dat niet wil. Hij wil geen toestanden zoals we ooit in Nederland gehad hebben met de Lijst Pim Fortuyn of later met Forum voor Democratie. Verder heeft hij ook geen ambitie om premier te worden. De verwachtingen zijn heel hoog, maar Pieter Omtzigt zelf probeert ze te temperen.”
  • “Hij is inhoudelijk een enorm sterk Kamerlid. Maar hij moet vooral een kieslijst voor oktober neerleggen met genoeg geschikte kandidaten. Omtzigt legt de lat voor anderen heel hoog. Als hij niet genoeg geschikte kandidaten heeft, dan kan hij zich ook voor een beperkte hoeveelheid kieskringen inschrijven, waardoor hij op bepaalde plekken niet verkozen kan worden en het aantal zetels kan beperken”, haalt Beekman aan. “Maar het is een gekke wereld waarin we terecht zijn gekomen, waarbij een nieuwe politieke partij zegt niet teveel zetels te willen halen.”

(nd)

Meer