Succesauteur Pieter Aspe op 68-jarige leeftijd overleden

Auteur Pieter Aspe, pseudoniem voor Pierre Aspeslag, is zaterdagavond overleden. Daarmee verliest Vlaanderen een van zijn meest succesvolle en best verkopende schrijvers. Hij werd 68 jaar.

“Lieve lezers en vrienden van Pieter Aspe, bijzonder verdrietig nieuws. Pieter Aspe is vandaag overleden na een kort ziekbed. We wensen zijn echtgenote Tamara alle sterkte in het verwerken van dit verdriet. Hij zal heel hard gemist worden. We bedanken iedereen die ons de afgelopen tijd gesteund heeft met berichtjes van hoop. Nu nemen we de tijd om de herinneringen aan Pieter Aspe te koesteren”, liet uitgeverij Aspe NV zaterdag weten.

Gezondheidsproblemen

Aspe kampte al enige tijd met zijn gezondheid en belandde in 2006 zelfs al eens in het ziekenhuis na een hartaanval. Hij stopte toen met roken, maar greep wel al snel terug naar Duvels, eveneens de favoriete drank van zijn hoofdpersonage commissaris Van In in de meeste van zijn boeken.

Vorige jaar moest Aspe opnieuw opgenomen worden in het ziekenhuis met niet-corona-gerelateerde longproblemen. Van die kwalen herstelde hij nooit helemaal en zou ik ook deze keer opnieuw door in het ziekenhuis zijn beland.

Begonnen zijn 43ste

De carrière van Pieter Aspe als auteur kende een opvallend verloop. Pas op zijn 43ste, na het succes van Het Vierkant van de Wraak werd hij voltijds auteur. Daarvoor werkt hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf, studiemeester en conciërge.

Uiteindelijk zou hij in totaal een vijftigtal boeken uitbrengen. Een deel daarvan is vertaald en uitgebracht in landen zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Aspe op VTM

Voor Zoenoffer kreeg hij in 2001 de Hercule Poirotprijs en negen jaar laat beloonde dezelfde organisatie zijn hele oeuvre met de Hercule Poirot Oeuvreprijs.

In 2004 begon VTM met de trillerreeks Aspe die uiteindelijk tien seizoenen zou lopen. Enkel het eerste seizoen was gebaseerd op de boeken van de schrijver. Herbert Flack in dat programma Van In.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20