De gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), Pierre Wunsch, kijkt meewarig naar de supernota die formateur Bart De Wever (N-VA) op tafel had gelegd. Ondanks een hele hoop maatregelen om de begroting op orde te krijgen, denkt Wunsch dat het nog steeds onvoldoende zal blijken.
In het nieuws: Pierre Wunsch pleit voor een combinatie van belastingen en hervormingen.
- Wunsch laat zich in de Zevende Dag uit over de inhoud van de supernota. “Het gaat veel over terugverdieneffecten. Dat is wat optimistisch, maar het mag ook niet van Europa”, merkt hij op.
- Het wegwerken van het begrotingstekort acht hij bijzonder belangrijk. “Niet alleen omdat Europa dat oplegt, maar ook omdat we geen buffer meer hebben om de volgende crisis of recessie op te vangen”, geeft Wunsch aan.
- “We hebben dat goed gedaan met de COVID- en de energiecrisis, maar met een tekort dat bij ongewijzigd beleid naar 6 procent gaat, hebben we geen macht meer om dat in de toekomst nog te doen”.
- De Wever legde altijd veel nadruk op de deadline die Europa voorop stelde om met een begrotingsplan te komen: 20 september. Voor de formateur was dat een drukkingsmiddel om snel tot een akkoord te komen. Die deadline zal niet gehaald worden, België vroeg daarom alvast om uitstel.
- Volgens Pierre Wunsch is dat uitstel het probleem niet. “Ik denk dat de kwaliteit van wat we op tafel leggen belangrijker is dan een vertraging van 1 week of 1 maand, maar we kunnen geen 500 dagen wachten”, waarschuwt hij.
- De Europese Commissie kwam ondertussen met een aantal aanbevelingen, zoals een pensioenhervorming. Dat stond ook in de supernota van De Wever. Wunsch is dan weer hoopvol als het over de arbeidsmarkthervorming gaat. “Er is een duidelijke wil om een aantal hervormingen uit te voeren. Zeker op het niveau van de arbeidsmarkt lijkt er een duidelijke wil om te hervormen”, geeft hij aan. “Waar ze zullen landen is nog niet duidelijk”.
- Want als de redenering van de voorzitter van de NBB gevolgd wordt, dan betekent dit dat iedere partij verder moet gaan dan ooit. Zo zou MR toch een vermogenstaks moeten slikken en is het maar de vraag of de extra investeringen die Vooruit vraagt in de gezondheidszorg ook kunnen.