Piepklein Koreaans breinimplantaat beïnvloedt gemoedstoestand

Koreaanse wetenschappers ontwikkelden een minuscuul breinimplantaat waarmee de gemoedstoestand van ratten beïnvloed kan worden. Ze zien hierin een mogelijke behandeling tegen onder meer Parkinson, verslaving en depressie.

Het nieuwe technologische snufje van wetenschappers van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) is een verbeterde versie van een eerder ontwerp uit 2019. Het breinimplantaat is samengesteld uit zachte polymeren. Daardoor zijn ze compatibel met het hersenweefsel en kunnen ze zich op specifieke neuronen richten. Het apparaatje bestaat uit LED’s ter grootte van een zoutkorrel, gemonteerd op een constructie ter dikte van een mensenhaar. Het implantaat staat via bluetooth in verbinding met een smartphone. Zo kunnen vanop afstand lichtsignalen naar de neuronen in het brein worden gestuurd.

Het implantaat kon de effecten van cocaïne teniet doen bij ratten. Foto: KAIST

Effecten van cocaïne terugdraaien

In een experiment met ratten die cocaïne kregen ingespoten, slaagden de wetenschappers erin de effecten van die drug teniet te doen met behulp van het implantaat. Ze konden het door cocaïne veroorzaakt gedrag onderdrukken, door specifieke neuronen aan te spreken. De wetenschappers zien hierin een bewijs dat het gedrag en de gemoedstoestand van alvast ratten met het technologische snufje beïnvloed kan worden vanop afstand. Op termijn zou dit een remedie kunnen zijn voor neurologische aandoeningen zoals Parkinson, verslaving of depressie, aldus de wetenschappers, door specifieke neuronen aan te spreken.

Draadloos opladen

Nog opvallend aan het implantaat: het is draadloos oplaadbaar. Via een antenne die magnetische velden opvangt die door de huid worden gepulseerd, kan de batterij worden opgeladen terwijl het kleinood in het brein blijft zitten. Dit zorgt ervoor dat niet telkens een nieuw implantaat geplaatst moet worden wanneer de batterij leeg is – een invasieve, pijnlijke en dure operatie. ‘Wij denken dat dezelfde technologie zou kunnen worden toegepast bij andere types implantaten, zoals pacemakers of diepe hersenstimulatie’, aldus professor Jae-Woong Jeong, die het onderzoek leidde. De studie werd op 22 januari gepubliceerd in Nature Communications.

Lees ook:

Meer