De Nederlandse elektronicagigant Philips trof een voordelige schikking in een zaak rond kapotte of foutieve slaapapneu-apparaten. Beleggers reageerden uiterst tevreden: het aandeel Philips klom tot 37 procent op de Amsterdamse beurs.
In het nieuws: Philips betaalt de slachtoffers en hun advocaten in een schandaal rond defecte slaapapneu-apparaten 982 miljoen euro.
- Al drie jaar is Philips verwikkeld in schadeclaims rond hun slaapapneu-apparaten. Gebruikers klaagden over loslatend isolatieschuim en oververhitting. De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwde consumenten daar nog formeel voor in november 2023.
- In die jaren leidden de schandalen tot het vertrek van CEO Frans van Houten, het ontslag van personeel en het verlies van honderdduizenden euro’s.
- Eerder sloot Philips al schikkingen met de FDA en met patiënten over de economische schade. Nu is er een derde schikking ten gronde voor de gebruikers. Die laatste valt met nog geen miljard euro bovendien veel minder hoog uit dan analisten hadden verwacht.
- Het afkopen van in totaal zo’n 60.000 patiënten werd door analist Marc Hesselink van ING op 3 miljard euro beraamd, meldt het Financieele Dagblad. Bloomberg-specialist Holly Froum hield het eerder op een bedrag tussen omgerekend 1,9 en 4,2 miljard euro.
- In totaal kostten de defecte slaapapneu-apparaten, met gerechtskosten en terugroepingskosten inbegrepen, Philips al zo’n 5,2 miljard euro, berekende het FD.
Extreme koerssprong
Gevolgd: De beleggers reageren opgelucht na uitleg van het bedrijf.
- CEO Roy Jakobs vertelde journalisten dat de schikking “veel onduidelijkheid wegneemt”. Volgens hem is het bedrag groot genoeg om alle openstaande schadeclaims te vergoeden, “zelfs degenen die nog zouden volgen in de komende zes maanden”. Jakobs noemde de afhandeling dan ook “een belangrijke mijlpaal”.
- Beleggers volgden die positieve redenering. Het aandeel Philips klom op maandagochtend met een recordhoogte van 37 procent, de grootste koersmutatie voor het bedrijf in deze eeuw. Achteraf werd de koers een beetje getemperd tot 29 procent, om vervolgens weer tot 33 procent te stijgen.
- Opmerkelijk, aangezien Philips steeds verliezen op de beurs had laten optekenen door alle schandalen.
Om te volgen: Philips is echter nog niet verlost van alle zorgen.
- Van de belangrijkste tien gerechtelijke procedures tegen het Nederlandse bedrijf, zijn er wel nog zes lopende. Daarvan is het strafrechtelijk onderzoek van het Department of Justice, de openbare aanklager, het meest spannende. Ook zijn er twee zaken van beleggers lopende, die hun verliezen op Philips willen verhalen.
- De kwartaalcijfers kwamen neer op een nettoverlies van 0,8 miljard euro, juist door de slaapapneu-apparaten. De behaalde omzet, 4,1 miljard euro, lag dan weer in lijn met de verwachtingen. Naast de verwikkelingen in de VS zijn ook de dalende verkoopcijfers in China een probleem voor Philips.