Al heel de week lanceerde Groen in het PFOS-dossier – via voorzitter Meyrem Almaci, maar ook door een pak van haar parlementsleden – aanvallen gericht op N-VA en met name voorzitter Bart De Wever. Die zat mee in het politiek stuurcomité rond Oosterweel, waar bouwheer Lantis het PFOS-dossier in 2017 opnieuw mee bekeek.
Zowel Lantis als de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM bereidden toen een communicatie voor rond een mogelijke PFOS-vervuiling, zelfs een vergadering met buurtbewoners werd gepland, maar uiteindelijk gebeurde er niets. De Wever duidde daarover “dat het niet aan hem was om daarin op te treden”.
Almaci had het op Radio 1 over een “schaamteloos optreden”. “En altijd het eeuwige riedeltje: voor alles bevoegd, maar nooit verantwoordelijk“, zo stelde ze over de N-VA.
De Wever trok daarop dit weekend in het offensief. In Het Nieuwsblad, maar ook op de Zevende Dag, haalde hij fel uit:
In Zwijndrecht, waar Groen al jaren de burgemeester levert, kunnen ze niet doen alsof ze van niets wisten, zo stelde hij. “Voor mij is Lantis de good guy in het dossier, de klokkenluider. Zij heeft de problematiek weer onder de aandacht gebracht.”
In 2017 was er immers een bouwaanvraag aan de gemeente om op de terreinen van 3M een zuiveringsinstallatie te zetten, waarover het gemeentebestuur destijds advies moest geven. “Het woord PFOS stond 56 keer in de bouwaanvraag“, zo stelde De Wever met een monkellachje.
Bovendien zijn er andere verslagen. Zo is er communicatie tussen Lantis en de gemeente Zwijndrecht uit 2019 waarin Zwijndrecht stelt “tevreden te zijn met de toelichting die van Lantis was verkregen over de maatregelen rond PFOS binnen de projectzone”.
“Ze vergeten dat zij al 30 jaar aan de macht zijn in het kerngebied van de vervuiling, in Zwijndrecht, waar men ook hint na hint kreeg maar niets heeft gedaan, wellicht omdat er altijd gezegd werd dat deze stoffen niet schadelijk waren voor de mens”, zo zei De Wever.
Groen-voorzitter Almaci reageerde daarop opnieuw furieus, via een persbericht: “De aanvallen op Groen zijn pure stemmingmakerij, en zijn er enkel om de aandacht af te leiden. Laat de onderzoekscommissie de onderste steen bovenhalen.”
En ook Zwijndrechts burgemeester André Van de Vyver (Groen) reageerde: “Wat De Wever doet, is de geschiedenis herschrijven. Dit is zwart-op-wit traceerbaar en ook toegelicht vorige week op de gemeenteraadscommissie. Pas in 2019 werd de gemeente Zwijndrecht op enig verspreidingsrisico in verband met grondwaterverontreiniging gewezen, evenwel zonder gevaar voor de volksgezondheid.”