PFOS-commissie ontvangt politici

De Antwerpse burgemeester Bart De Wevewordt vrijdag gehoord door de Onderzoekscommissie rond PFOS, een hoorzitting die ongetwijfeld stevig zal gevolgd worden.

  • Opvallend was dat gisteren de burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver, zijn onschuld kwam uitschreeuwen. Dat is niet onbelangrijk, omdat hij van Groen is, en zo mee de ecologisten wat onder druk zette. Zij zijn immers bijzonder kritisch in het dossier, maar politici van de eigen partij waren mogelijks op de hoogte. De Wever noemde eerder in de Zevende Dag de bewijzen daarover “verpletterend”.
  • Van de Vyver sprak dat helemaal tegen. “Nooit hebben wij enige melding gekregen van instanties of overheden die bevoegd zijn voor milieu-inspectie dat er een gezondheidsrisico was”, zo stelde hij. Ook schepen Steven Vervaet (Groen) schreeuwde zijn ongenoegen uit: hij wees naar chemiereus 3M, die hen “nooit op de hoogte had gebracht”.
  • Zo schermde men met een rapport van toxicoloog Jan Tytgat uit 2017, dat bijzonder scherp was, en onder meer het advies gaf om geen eieren meer te eten uit de tuin. Maar dat rapport kreeg Zwijndrecht pas in juni 2021 in handen, zo stelde de groene burgemeester.
  • De N-VA, met Koen Daniëls in de commissie, toonde zich scherp voor beiden. Al in 2006 was er immers een bodemsaneringstraject. Bovendien spreken verschillende rapporten van milieu­raden over de verontreiniging door PFAS en PFOS. En ging het gemeentebestuur zelfs op bezoek op de site.
  • Plus, er was doctoraatsstudente Wendy D’Hollander. Die maakte aan de UAntwerpen een hele studie over de verontreinigingen, en extreem hoge concentraties in kippeneieren. Die stuurde ze naar de gemeente. Maar daarover moest Van de Vyver zeggen dat er geen briefwisseling is teruggevonden. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.