Bekend econoom Peter Schiff sceptisch over renteverhoging ECB: “Het enige wat ze kunnen is doen alsóf ze de inflatie gaan bestrijden”

Bekend econoom Peter Schiff sceptisch over renteverhoging ECB: “Het enige wat ze kunnen is doen alsóf ze de inflatie gaan bestrijden”
Peter Schiff in 2019 — foto: Getty

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week de rente met maar liefst 75 basispunten verhoogd. In de meest recente uitzending van zijn podcast legt de Amerikaanse econoom Peter Schiff – onder meer – uit hoe de inflatiestrijd van de ECB de Federal Reserve en de Amerikaanse dollar voor grote problemen kan stellen.

Waarom is dit belangrijk?

Peter Schiff, hoofdeconoom van Euro Pacific Capital annex gekend cryptocriticus en goudstier, neemt in zijn podcast de economische situatie onder de loep. Schiff, die nooit de meest positief ingestelde analist was, voorspelt al jaren een grote economische crisis door het beleid van kwantitatieve geldverruiming van de centrale banken. De man geldt dan ook als behoorlijk kritisch tegenover centraal bankiers – en dat is een understatement.

De historische renteverhoging van 75 basispunten was een enorme stap van de ECB. Maar het blijft in feite water dragen naar de zee als wat de bestrijding van de inflatie in de eurozone betreft, meent Schiff.

Toon persconferentie belangrijker dan renteverhoging

De inflatie in het eurogebied kwam in augustus uit op een recordniveau van 9,1 procent. Deze laatste renteverhoging brengt het renteniveau in de eurozone op 1,25 procent. Aangezien de rente begin dit jaar onder nul stond, neemt de ECB een behoorlijk agressieve houding aan. Maar zelfs met deze verhoging is de reële rente nog steeds -7,85 procent. Dat zal de inflatie van 9,1 procent niet terugdringen, betoogt Schiff.

Schiff oppert daarom dat hij denkt dat de toon van de ECB-persconferentie waarop de renteverhoging werd aangekondigd, belangrijker was dan de renteverhoging zelf. ECB-voorzitter Christine Lagarde maakte duidelijk dat zij nu stevig in het kamp van de inflatiebestrijding zit.

“Haar retoriek lijkt sterk op die van Fed-voorzitter Jerome Powell wat betreft de inzet van de ECB om de inflatie te bestrijden en terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent”, klinkt het. Schiff merkt op dat die recente renteverhoging niet veel doet om de ECB dichter bij dat doel van 2 procent te brengen.

Lagarde gaf zelfs toe dat het huidige renteniveau accommoderend blijft, aldus Schiffs lezing van de persconferentie.

“Waarom maak je het opzettelijk erger?”

“Als inflatie het probleem is, en je wilt het oplossen, waarom maak je het dan opzettelijk erger?”, vraagt hij op retorische wijze. “Als je weet dat je een stimulerend monetair beleid voert tegenover een veel te hoge inflatie (…) waarom blijf je het vuur dan aanwakkeren? Als Lagarde de inflatie echt serieus wilde bestrijden, zou ze de rente met veel meer hebben verhoogd dan 75 basispunten.”

Waarom zou de ECB de rente niet verhogen tot het vereiste niveau, als inflatie echt de dreiging is die wordt verkondigd?

“De reden dat ze dat niet doen is dat ze dat niet kunnen, wat in feite een erkenning is dat ze de inflatie ook niet echt kunnen bestrijden. Het enige wat ze kunnen doen is doen alsóf ze de inflatie gaan bestrijden.”

Volgens Schiff stuurt Lagarde een boodschap naar politici in de eurozone. Ze zouden beter hun zaken op orde krijgen, zegt de Amerikaan, omdat ze niet langer kunnen rekenen op de centrale bank om hen te redden.

In recentere tijden “probeerde de ECB Europese politici (nog) te redden”, aldus Schiff, “door hen toe te staan geld uit te geven bij hoogoplopende begrotingstekorten, stemmen te blijven kopen met geleend geld, en om het te laten werken moest de ECB geleend geld supergoedkoop houden.”

Zwakke euro, sterke dollar

Daarnaast zegt Schiff dat de zwakke euro heeft bijgedragen tot de hoge consumptieprijsindex (CPI) van de eurozone.

De euro handelde een groot deel van de afgelopen week onder pariteit met de dollar, tot de munt bij een kleine rally na de aankondiging van de ECB, opveerde. Volgens Peter is de zwakke euro ook een van de redenen waarom de Amerikaanse inflatie niet nog hoger is.

“Terwijl de eurozone te kampen had met het probleem dat een zwakke euro hun inflatie sterker maakte, had Amerika het voordeel dat een sterke dollar onze inflatie zwakker maakte. Dus, hoe slecht onze inflatie ook is geweest, bedenk eens hoeveel erger het zou zijn geweest als de dollar zwak in plaats van sterk was geweest – althans ten opzichte van andere valuta’s.”

“Groot probleem voor de VS”

De koerswijziging van de ECB zou dus veel invloed kunnen hebben op de dollar. Volgens Schiff heeft de euro zijn dieptepunt bereikt ten opzichte van de greenback. Lagarde gaf zelfs toe dat de zwakke euro bijdraagt aan het inflatieprobleem, aldus Schiff. Dat zou betekenen dat het beleid in de toekomst gericht zal zijn op het versterken van de euro.

“Als de ECB echt streeft naar een sterke euro om de inflatie te bestrijden, is dat een groot probleem voor de Verenigde Staten, die nu te maken krijgen met een zwakkere dollar, wat hun inspanningen om de inflatie te bestrijden zal bemoeilijken…”

“De inspanningen van de Fed om de inflatie te bestrijden werden geholpen door de sterkte van de dollar. Maar als de dollar nu verzwakt in plaats van sterker wordt, zal dat de Amerikaanse inflatie onder opwaartse druk zetten en tegelijkertijd de inflatie in de eurozone drukken. En nu zal de Fed nog harder moeten vechten en de markten zijn helemaal niet voorbereid op die uitkomst.”

De volledige podcast-uitzending

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.