Decennia van economisch mismanagement en de daaruit volgende ontgoocheling over de heersende politieke elite, heeft bij de voorverkiezingen zondag in Argentinië geleid tot een verbijsterende overwinning voor de libertarische buitenstaander Javier Milei.
Peronisme op weg naar de uitgang: libertarische buitenstaander die de Argentijnse centrale bank wil afbranden wint de voorverkiezingen

Waarom is dit belangrijk?
Argentinië gaat al decennialang gebukt onder economisch mismanagement, dat kan worden samengevat in een woord: ‘peronisme’. Dat vertaalt zich in een vet, maar onaantastbaar staatsapparaat, gecombineerd met de zelfverrijking van corrupte politici, een brutaal protectionisme dat regeringsgezinde ondernemers bevoordeelt, krachtige, door de staat gecontroleerde vakbonden, die het land naar willekeur platleggen en een ultragepolitiseerde rechterlijke macht. Dat alles in een land dat altijd boven zijn stand heeft geleefd en de voorbije 100 jaar tot acht keer toe in ‘default’ ging.In het nieuws. Javier Milei, de leider van ‘La Libertad Avanza‘, haalde zondag 31 procent van de stemmen. Hij wordt daarmee de topfavoriet om op 22 oktober de presidentsverkiezingen te winnen. Oppositiepartij Juntos por el Cambio, haalde 28 procent van de stemmen, terwijl de regerende peronisten bleven steken op 27 procent.
- 60 procent van de stemgerechtigden kozen voor pro-vrijemarkt rechts, terwijl al wat naar progressief neigt, klappen kreeg. Milei kon ook rekenen op de stemmen van de jeugd.
Wie is Javier Milei?
Wie is Javier Milei? Deze 52-jarige Argentijn betrad amper 2 jaar geleden de politieke arena, maar presteerde beter dan verwacht. Zijn rockconcert-achtige bijeenkomsten en populistische aantrekkingskracht vertonen veel vergelijkingen met Donald Trump. (Lees verder onder de video)
- Milei is een fervent aanhanger van de laissez faire-economie. Die wijst de staat en zijn omvang aan als het centrale probleem voor de samenleving. De Spaanse krant El País noemde hem “de Zuid-Amerikaanse Trump”, maar dan zonder protectionisme.
- Milei belooft de Argentijnse centrale bank “te vernietigen” en legt de schuld voor de desastreuze toestand waarin het land zich bevindt volledig bij de heersende politieke elite.
- De inflatie is ondertussen opgelopen tot 116 procent op jaarbasis. 4 op de 10 Argentijnen leven in armoede.
- Milei wil de Argentijns peso vervangen door de Amerikaanse dollar en de wapenwetten versoepelen.
- Milei staat ook bekend als een voorstander van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hij heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor het gebruik en de adoptie van Bitcoin. Ook heeft hij cryptocurrencies geprezen als alternatieve vormen van geld die niet onderhevig zijn aan centrale controle of inflatie.
- Verder wil hij de beperking van een onlangs aangenomen regelgeving voor abortus (zelfs in geval van verkrachting), toonde hij zich sceptisch over de COVID-19 vaccins en wil hij de markt voor de verkoop van menselijke organen liberaliseren.
Financiële wereld maakt zich zorgen
Hoe reageren de financiële markten? Investeerders maken zich zorgen maken over wat een Milei-presidentschap voor het land zou betekenen. De Argentijnse centrale bank reageerde op de verrassende resultaten door de rente met 21 procentpunten te verhogen en de peso met nog eens 18 procent te devalueren.
De pronostiek. Mocht Milei het in oktober halen, dan zal dat niet zonder de steun zijn van de Propuesta Republicana van voormalig president Mauricio Macri (2015 – 2019) en van Juntos por el Cambio van Patricia Bullrich, die minister was in de regering Macri.
- Beiden zouden Milei de ruggesteun kunnen geven voor een stabiele rechtse regering.
- Het peronisme staat sowieso voor een helse klus om de kloof met de burger nog binnen de 2 maanden te dichten. De in Nederland gevestigde Maddison Project Database brengt de vernietiging door 75 jaar peronisme – op basis van bbp pro capita – hieronder in beeld.
