Javier Milei is pro-Bitcoin en hij staat op kop in de peilingen om het Argentijnse presidentschap

Na opnieuw 4 jaar van kommer en kwel trekken de Argentijnen in oktober naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Bovenaan de opiniepeilingen staat Javier Milei, een Argentijns econoom, docent en politicus. Hij staat vooral bekend om zijn liberale economische opvattingen en zijn sterk libertarische standpunten. Milei staat ook bekend als een voorstander van Bitcoin en andere cryptomunten.

Waarom is dit belangrijk?

Argentinië gaat al decennialang gebukt onder economisch mismanagement, dat kan worden samengevat in een woord: ‘peronisme’. Dat vertaalt zich in een vet, maar onaantastbaar staatsapparaat, gecombineerd met de zelfverrijking van corrupte politici, een brutaal protectionisme dat regeringsgezinde ondernemers bevoordeelt, krachtige, door de staat gecontroleerde vakbonden, die het land naar willekeur platleggen en een ultragepolitiseerde rechterlijke macht. Dat alles in een land dat altijd boven zijn stand heeft geleefd en de voorbije 100 jaar tot acht keer toe in ‘default’ ging. 

In het nieuws. Steeds meer nieuwsberichten wijzen op een nakend en zoveelste faillissement van de Argentijnse overheid. 

  • In een poging de inflatie te beteugelen en de devaluatie van de munt te keren, verhoogde de centrale bank vorige maand de rente met maar liefst 10 procentpunt tot 91 procent.
  • Het land is al een tijd door zijn liquide internationale reserves heen. Argentinië kampt daar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer