Pensioen, een ver-van-mijn-bed-show of niet?

Gezellig op restaurant gaan, een zonovergoten vakantie plannen, een concert meepikken, leuke uitstapjes doen… Ook tijdens je pensioen wil je daarvan kunnen blijven genieten, niet? Hoe zorg je nu voor een zorgeloos pensioen?

Meer en meer Belgen twijfelen of de overheid de pensioenen wel kan blijven betalen. De vergrijzing is allerminst verleden tijd waardoor ook vandaag het pensioendebat nog steeds hevig woedt. De vraag blijft welke pensioenhervormingen er nog zitten aan te komen en dat maakt de toekomst van je pensioen onzeker.

Er zijn vier pijlers die je pensioenbedrag kunnen bepalen: het wettelijke pensioen, het aanvullende pensioen, het pensioensparen en langetermijnsparen, en het vrije sparen. De derde en vierde pijler winnen steeds meer aan belang. Zo gaf Bart Chiau, professor economie aan UGent, in een artikel van De Tijd aan dat een eigen spaarpot opbouwen van 200.000 tot 300.000 euro nodig is naast het wettelijke pensioen. Dat is niet niks!

Het wettelijke pensioen

Het heft in eigen handen nemen is dus zeker een must, maar eerst even een blik op de eerste, onzekere pensioenpijler: het wettelijke pensioen van de overheid. Natuurlijk krijg je dat niet zomaar. Je pensioenrechten bouw je op tijdens je loopbaan en is afhankelijk van je statuut (loontrekkende, ambtenaar of zelfstandige), hoeveel je verdiend en gewerkt hebt. Voor de nieuwsgierigen onder ons kan je op mypension.be een simulatie van jouw pensioenbedrag maken.

Zoals gezegd is het een vraagteken hoe het wettelijke pensioen in de komende jaren zal evolueren en of dat überhaupt voldoende zal zijn om je gewenste levensstandaard te behouden. Maak je geen illusies, het wettelijk pensioen komt niet overeen met en ligt doorgaans een pak lager dan je nettoloon tijdens je carrière. Bovendien moet je ook rekening houden met een hogere levensverwachting, mogelijk hogere medische kosten en vooral meer vrije tijd om leuke dingen te gaan doen. Hoog tijd dus om de overige 3 pensioenpijlers te bekijken!

Het aanvullende pensioen

Een kloof tussen je nettoloon en je wettelijke pensioen kan je dus zeker verwachten, maar de tweede pensioenpijler kan die kloof al wat kleiner maken. Je werkgever kan namelijk voor jou als werknemer een extra pensioen opbouwen via een pensioenfonds of een groepsverzekering. Het zogeheten aanvullende pensioen. Als werknemer kan je ook eventueel zelf een bedrag bijstorten.

Let wel, je werkgever is hier niet toe verplicht en dikwijls zijn de mogelijkheden sector gebonden. Als zelfstandige moet je hier zelf voor zorgen als je een extra pensioenpotje wenst op te bouwen.

Het pensioensparen en langetermijnsparen

Bovenstaande pijlers vormen al een mooi appeltje voor de dorst, maar zullen niet zorgen voor dat spaarpotje van 200.000 tot 300.000 euro. Met de derde pensioenpijler ga je zelf aan de slag en geeft de overheid nog een extra duwtje in de rug. Via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen kan je namelijk een fiscaal voordeel meepikken.

Het vrije sparen

Bij het vrije sparen, de laatste pensioenpijler, ligt de keuze volledig bij jezelf in wat je spaart: spaar- en termijnrekeningen, beleggingen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Een van de nieuwste mogelijkheden om je spaarcenten harder voor je te laten werken, is een slimme beleggingsassistent als Matti van Bolero.

Matti zorgt ervoor dat je op een laagdrempelige manier kan starten met beleggen en niet elke dag de beurs hoeft uit te pluizen. Op basis van een vragenlijst en jouw voorkeuren zal Matti je een gepast voorstel doen en je portefeuille voor jou opvolgen. Bovendien kan je verschillende portefeuilles opstarten met verschillende doelen. Zo kan je er specifiek eentje aanmaken voor je pensioen met bv. een hele lange horizon.

De algemene regel stelt dat hoe vroeger je kan starten met beleggen, hoe beter. Je kan op die manier je bedrag beter spreiden in de tijd, een mooie portefeuille opbouwen en het rendement opkrikken. Hoog tijd dus om je spaarcenten aan het werk te zetten voor dat zorgeloos pensioen!

Maak een simulatie en ontdek wat Matti voor je kan betekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.