Pence verwerpt 25ste amendement

Mike Pence zal Donald Trump niet tijdelijk vervangen als president. De vice-president heeft besloten niet in te gaan op de vraag van Nancy Pelosi, die een vraag naar het 25ste amendement had gesteld.

Het was al duidelijk dat het niet snel zou gebeuren, maar nu heeft vice-president Mike Pence het bevestigd. Hij zal het 25ste amendement niet inroepen om Donald Trump ongeschikt te verklaren.

Wat is het 25ste amendement?

Die vraag was er gekomen via House Speaker, zoiets als de Kamervoorzitter bij ons, Nancy Pelosi. Die laatste had Pence daarover geïnterpelleerd na de aanval op het Capitool, waarbij 5 doden vielen. Volgens Pelosi ligt Trump rechtstreeks aan de basis van die aanval, hij had een opruiende speech op sociale media gezet om zijn fans aan te moedigen. Even later vielen ze het Capitool binnen. Intussen blijkt ook dat de senatoren die er in een veilige plaats moesten samenzitten, elkaar onderling besmet hebben met Covid-19.

Pelosi vond dat voldoende redenen om Trump onbevoegd te laten verklaren. Dat kan de vicepresident in samenspraak met de ministers van de regering, beslissen bij het inroepen van dat befaamde amendement.

Impeachment

De Democrate was al voorbereid op een njet van Pence. Intussen zijn de impeachmentprocedures al van start gegaan. Daarnaast heeft het Huis van Afgevaardigden wel nog een symbolische resolutie goedgekeurd die van Pence vraagt dat hij het 25ste amendement inroept.

Pence antwoordde op Pelosi met een brief waarin hij zijn argumenten uiteen zet. Eerder deze week raakte al bekend dat de vice-president en Trump ‘een goed gesprek’ hadden gehad. In zijn brief staat dan ook: ‘Ik geloof niet dat zo’n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20