De regering-Biden speelt met het idee om de Olympische Winterspelen volgend jaar in Peking te boycotten als reactie op China’s vervolging van Oeigoeren. Peking waarschuwt de Verenigde Staten om dat niet te doen.
‘De politisering van sport zal de geest van het Olympisch Handvest en de belangen van atleten uit alle landen schaden’, benadrukt Zhao Lijian, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De internationale gemeenschap, inclusief het Amerikaans Olympisch Comité, zal dit niet accepteren.’
Begin februari publiceerden meer dan 180 politieke of mensenrechtenorganisaties een open brief waarin ze regeringen wereldwijd oproepen om de Winterspelen van 2022 te boycotten. De auteurs willen dat de Spelen ‘niet worden gebruikt om afschuwelijke schendingen van de mensenrechten aan te moedigen, net zoals de onderdrukking van afwijkende meningen door de Chinese regering’.
Dinsdag zag het er even naar uit dat een Amerikaanse boycot ook op tafel lag. Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, liet weten dat de boycot een optie was die ‘op de agenda stond’, maar niet lang daarna nam het ministerie deze woorden terug.
De houding van China tegenover de Oeigoeren, een islamitische minderheidsgroep in het noordwesten van het land, botst op steeds meer kritiek. Meer dan 1 miljoen van hen worden vastgehouden in interneringskampen in Xinjiang. President Joe Biden bestempelde het Chinese beleid in Xinjiang vorige week officieel als ‘genocide’ in het jaarverslag over mensenrechten van zijn ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Chinese woordvoerder Lijian slaat de beschuldigingen van misbruik tegen etnische minderheden in Xinjiang echter van de hand. Hij waarschuwt voor een niet nader gespecificeerde ‘krachtige Chinese reactie’ op een mogelijke boycot van de Olympische Winterspelen.
Sanctiestrijd
Vorige maand nam de Europese Unie voor het eerst sinds 1989 sancties tegen China omwille van de mensenrechtenschendingen in het land. Die viseren vier Chinese functionarissen en een instelling voor hun betrokkenheid bij wandaden tegen Oeigoeren.
China sloeg prompt terug door sancties uit te vaardigen tegen tien Europese parlementsleden, verschillende onderzoeksinstellingen en 27 Europese ambassadeurs. Onder meer het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) staat op de lijst. Ook het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement werden gesanctioneerd.
(NS)