Peilingen hangen als donkere wolken boven Vivaldi

Behoorlijk ontnuchterend, zo waren de resultaten van de nieuwste VTM/HLN/RTL/Le Soir-peiling van afgelopen weekend. Want opnieuw was er winst voor de oppositie aan Vlaamse kant: zowel N-VA als Vlaams Belang ging stevig vooruit. 

 • Beide partijen blijven als een grote schaduw hangen over de federale coalitie, die aan Vlaamse kant geen meerderheid heeft. En de centrumpartijen in die coalitie, CD&V en Open Vld, kunnen in de peiling nauwelijks lichtpuntjes zien. 
 • Voor Open Vld, dat verder zakt van 13,5 procent in 2019 naar nog 11,4 procent, lijkt maar één reddingsboei over: de premier zelf. Die staat in elke poll nog steeds netjes op één als populairste politicus. Alleen, het straalt voorlopig niet af op zijn partij.
 • Bij CD&V is die reddingsboei zelfs niet meer voorhanden: de partij zakt weg naar nog 10 procent en komt straks in de single digits terecht. Een bijzonder zorgelijke situatie: zelfs het cdH in Franstalig België peilt op 10,8 procent beter. Als vijfde Vlaamse partij lijkt CD&V echt geen verhaal meer te hebben. 
 • Bovendien breken de boegbeelden ook niet door: Hilde Crevits haalt nog een zevende plaats, Annelies Verlinden scoort een tiende plek. Voorzitter Joachim Coens zakt verder weg. Zowat overal volgen nu pijnlijke dissecties van het probleem bij CD&V. Maar één alomvattend antwoord is er niet. ‘Eerlijk gezegd, ik begrijp het écht niet‘, is de reactie van Coens vandaag in De Morgen, die het zowat moet samenvatten.
 • Heel deze peiling, waarbij Vlaams Belang opnieuw vooruit marcheert, net in tijden van een extreemrechtse terrorist die op de dool is, toont de sclerose in het centrum. Enkel Vooruit, dat met Conner Rousseau en Frank Vandenbroucke wel twee echte boegbeelden in huis heeft, weet het negatieve rond Vivaldi te vermijden en significant te stijgen.
 • Opvallend: in Wallonië stijgt de PS opnieuw, wat het zelfvertrouwen een boost kan geven. De communisten van PVDA-PTB staan daar zelfs op de tweede plek, voor de MR. 
 • Het geeft een beeld van twee landsdelen die elkaars spiegelbeeld kunnen zijn: 
  • In Wallonië halen socialisten, communisten en groenen in de peilingen samen ruim 60 procent van de stemmen: nergens in Europa stemt een regio zo links.
  • In Vlaanderen zitten met Vlaams Belang en N-VA twee separatistische partijen – één uiterst rechts, één stevig rechts – op bijna 48 procent. Ook dat is onuitgegeven.
Meer
Lees meer...
Markten