Een peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL toont aan dat N-VA wat winst boekt nadat het de formatie op federaal en Vlaams niveau in handen nam. Ook Vlaams Belang wint iets in vergelijking met de verkiezingen in juni. In Wallonië blijft MR op kop en zakt de PS verder weg.
Key takeaways
- N-VA behoudt zijn koppositie tegenover Vlaams Belang, beide partijen weten wel winst te boeken.
- Groen en Open Vld zakken in Vlaanderen verder weg.
- In Wallonië blijkt de PS in de peiling de derde partij en verliest zijn plek aan Les Engagés. MR blijft goed scoren.
In het nieuws: In Vlaanderen weten N-VA en Vlaams Belang winst te boeken.
- De peiling laat een lichte winst zien voor N-VA: de partij weet 26,7 procent van de ondervraagden te overtuigen. Bij de verkiezingen in juni kwam N-VA uit op 25,6 procent. De kiezer straft voorzitter en federaal formateur Bart De Wever (N-VA) dus niet af, ondanks de compromissen die hij maakte. Ook op Vlaams niveau zoekt formateur Matthias Diependaele (N-VA) naar een akkoord en krijgt daarbij dus het vertrouwen van de kiezer.
- Ook opmerkelijk: Vlaams Belang gaat er met 23,2 procent eveneens op vooruit. In juni haalde de partij nog 21,8 procent. In de peilingen die voorafgingen aan de verkiezingen in juni en de analyse achteraf bleken N-VA en Vlaams Belang communicerende vaten: de procenten die de een erbij kreeg, gingen er bij de ander af. Dat is hier dus niet het geval.
- De verkiezingsuitslag betekende net geen meerderheid voor N-VA en Vlaams Belang op Vlaams niveau. Volgens deze peiling had dat nu wel gekund, mochten de verkiezingen vandaag gehouden worden.
- Vooruit wordt derde in de peiling met 14,8 procent. Daarmee worden ook de socialisten beloond voor een nakende regeringsdeelname: ze gaan er op vooruit in vergelijking met 13 procent in juni. Het feit dat voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op bepaalde thema’s voet bij stuk hield, hielp dus.
- Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi probeerde vooral op Vlaams niveau wat zaken binnen te halen. Dat resulteerde niet in een vooruitgang in de peilingen. Cd&v blijft vierde met 11,3 procent tegenover 12,8 procent in juni.
- PVDA wint in Vlaanderen lichtjes, van 8,2 naar 8,9 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt het vooral uitkijken naar het resultaat in Antwerpen. Volgens een recente peiling van De Standaard volgt lijsttrekker Jos D’Haese (PVDA) burgemeester De Wever op de voet, met respectievelijk 20,7 en 23,8 procent.
Gevolgd: Groen en vooral Open Vld kunnen het tij niet keren.
- Groen verliest ten opzichte van de verkiezingen een procentpunt. Van 7,5 procent dondert de partij verder naar beneden, naar 6,5 procent. Ondanks het slechte verkiezingsresultaat bleven covoorzitters Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Nadia Naji (Groen) gewoon op post.
- Bij Open Vld kwam er wel een wissel. De koers van de partij moet onder de nieuwe voorzitter Eva De Bleeker (Open Vld) meer donderblauw worden. De Bleeker wil dat de liberalen economisch naar rechts opschuiven. Voorlopig is er van een nieuw elan nog geen sprake. Van 8,7 bij de verkiezingen valt Open Vld nu terug naar 6,8 in de nieuwe peiling.
Bart De Wever blijkt ook de populairste politicus in Vlaanderen. Op de vraag “Door wie voelt u zich het best vertegenwoordigd?” zegt 22 procent van de Vlamingen De Wever. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) staat met 14 procent op plek twee. En de derde plaats levert de terugkeer van Conner Rousseau op. Na de verkiezingsnederlaag valt Alexander De Croo (Open Vld) uit de top 3.
Wilmès en Bouchez zijn populair
Ook genoteerd: De peiling herbevestigt het beeld in Wallonië met een sterke MR en een zwakke PS.
- In Wallonië is er wel een verschuiving merkbaar. De PS moet zijn tweede plaats afstaan aan Les Engagés. Het verschil met de verkiezingsuitslag in juni is zeer klein: van 22 procent zakt PS naar 21,7 procent. Maar door de ferme winst van Les Engagés (van 20 procent naar 22,6 procent) wisselen de twee van plaats.
- MR moet wat inleveren in vergelijking met het verkiezingsresultaat. Haalden de Franstalige liberalen in juni nog 28,2 procent, dan is dat nu 26,6 procent. Tegelijk blijft er dus een kloof met de eerste achtervolgers.
- Die kloof is ook merkbaar als er wordt gepeild naar de populairste politici. De immer populaire Sophie Wilmès (MR) belandt op 1, gevolgd door Georges-Louis Bouchez (MR) op 2. Raoul Hedebouw (PVDA-PTB) sluit de rij af in Wallonië.
- Verschillend met Vlaanderen is dat in Wallonië de andere verliezende partijen weer wat weten te winnen. PVDA-PTB stijgt van 11,6 procent naar 13,1 procent. En Ecolo kan onmogelijk tevreden zijn met de schamele 8,1 procent, maar het is wel beter dan de 6,9 procent in juni.
Tot slot: In Brussel wordt de verkiezingsuitslag herbevestigd.
- MR blijft eerste in Brussel, met 22,6 procent. Hier blijft de PS wel sterk staan en worden de socialisten tweede met 20,4 procent. Geen Les Engagés op drie, maar wel PVDA-PTB met 15,4 procent. Daarna komt eerst nog Ecolo en dan pas Les Engagés.
- Maar als de Brusselaars gevraagd worden naar hun favoriete politicus, dan komen dezelfde namen naar voren als in Wallonië. Hier is er wel een andere volgorde: Wilmès blijft op een, maar Hedebouw komt op twee en Bouchez op drie.