Volgens een peiling van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo) zien Duitse bedrijven de nabije toekomst voor de economie niet rooskleurig in. De bedrijfsmoraal is in juni voor de tweede maand op een rij negatiever geworden, wat kan duiden op een langer dan verwachte recessie in de grootste economie van Europa.
In het nieuws: “Het sentiment in de Duitse economie is merkbaar vertroebeld”, zei Ifo-voorzitter Clemens Fuest in het rapport, dat maandag werd gepubliceerd.
- De Ifo-index voor het ondernemersklimaat, de maatstaf die het instituut hanteert om de bedrijfsmoraal te meten, daalde in juni naar 88,5, van 91,5 in mei. Analisten van Reuters hadden een minder steile daling voorspeld, naar 90,7.
- Klaus Wohlrabe, hoofd van Ifo-enquêtes, vertelde aan Reuters dat dit erop duidt dat de Duitse recessie langer zou kunnen aanhouden dan verwacht. “De kans dat het bruto binnenlands product (bbp) tijdens het tweede kwartaal ook zal krimpen, is gestegen”, zei hij.
- Duitsland bevindt zich technisch gezien in een recessie, nadat het bbp van het land vorig kwartaal voor de tweede opeenvolgende keer kromp. Er wordt in economische kringen doorgaans van een recessie gesproken wanneer de groei van het bbp gedurende twee opeenvolgende kwartalen afneemt.
- Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, zijn er een aantal factoren die Duitse bedrijven ongerust maken over de toekomst van de economie. Hij vertelde aan Reuters dat de zwakker dan verwachte Chinese economische heropleving, de aankomende Amerikaanse recessie en de talloze renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) allemaal een rol spelen.
Slecht nieuws voor België
Genoteerd: Wanneer de Duitse economische motor sputtert, ondervindt ook België daar de gevolgen van.
- Veel Belgische bedrijven zijn immers leveranciers voor de Duitse industrie. Als de Duitse fabrieken het slechter doen, zullen ook Belgische bedrijven getroffen worden.
- Brzeski vertelde in mei al aan Kanaal Z dat de uitdagingen die Duitsland nu ondervindt, ook in België merkbaar zullen worden. “Als Duitsland in een stagnatie zit, dan voel je dat ook in België, voel je dat in andere buurlanden ook.”
- Volgens de econoom zal de hele eurozone de komende paar jaar met “meer of minder stagnatie” te maken krijgen. “Duitsland zal wel een beetje het zwakke lid zijn van Europa, maar ga er niet van uit dat de rest van Europa nu een super economische groei gaat zien”, concludeert Brzeski.
(nd)