PayPal krijgt 27,3 miljoen dollar boete opgelegd

De Poolse consumentenbeschermingswaakhond heeft PayPal een boete van maar liefst 27,3 miljoen dollar opgelegd voor dubbelzinnige contractclausules.

In een poging om transparantie en eerlijkheid in online transacties te bevorderen, heeft de Poolse antitrust- en consumentenbeschermingswaakhond UOKiK (Bureau voor Mededinging en Consumentenbescherming) PayPal Europe een fikse boete van 106,6 miljoen zloty (27,3 miljoen dollar) opgelegd omdat het niet duidelijk de activiteiten heeft beschreven die kunnen leiden tot boetes voor gebruikers.

Dubbelzinnig en onbegrijpelijk

Uit het onderzoek van UOKiK bleek dat de contractclausules van PayPal vaag, dubbelzinnig en onbegrijpelijk waren, waardoor het voor consumenten moeilijk te begrijpen was welke acties verboden waren en welke gevolgen ze konden krijgen als ze zich met dergelijke activiteiten inlieten. De waakhond ontdekte dat PayPal een onbeperkte discretionaire bevoegdheid had om te bepalen of een gebruiker een verboden handeling had gepleegd en welke sanctie moest worden opgelegd, die het blokkeren van geld op een rekening kon omvatten.

“Dit is onacceptabel”, zei Tomasz Chrostny, hoofd van UOKiK. “De clausules van PayPal zijn algemeen, dubbelzinnig en onbegrijpelijk. Bij het lezen van deze bepalingen kan een consument niet voorspellen welke van zijn acties als verboden kunnen worden beschouwd, of welke sancties de ondernemer hem kan opleggen.”

De beslissing van UOKiK is niet definitief, omdat PayPal de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan bij een rechtbank. De boete is echter wel een waarschuwing voor de online betaalgigant om zijn contractuele bepalingen te herzien en aan te passen voor meer transparantie en eerlijkheid voor zijn klanten.

Reactie Paypal

In een communicatie laat PayPal weten ernaar te streven haar klanten eerlijk te behandelen en hen te voorzien van nauwkeurige, eenvoudig te begrijpen en transparante informatie. In reactie op de beslissing verklaarde PayPal het tijdens het onderzoek nauw te hebben samengewerkt met UOKiK en dat het ze de aankondiging grondig bestuderen. Het bedrijf benadrukte dat de beslissing niet definitief is en dat er een mogelijkheid is om in beroep te gaan.

Deze ontwikkeling benadrukt het belang van transparantie bij online transacties en de noodzaak voor bedrijven om ervoor te zorgen dat hun contractuele clausules duidelijk, beknopt en eerlijk zijn. Omdat e-commerce wereldwijd blijft groeien, is het essentieel dat bedrijven prioriteit geven aan consumentenbescherming en eerlijke praktijken om het vertrouwen van hun klanten te behouden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.