Arme landen die door de economische impact van het coronavirus zwaar worden getroffen, moeten hun schuldenlast kunnen verminderen en dienen een groter zeggenschap te krijgen in de mondiale besluitvorming. Dat heeft paus Franciscus gezegd in brief aan de deelnemers van de jaarlijkse samenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.
Franciscus merkte daarbij op dat de coronapandemie de wereld heeft gedwongen om met onderling gerelateerde sociaal-economische, ecologische en politieke crises in het reine te komen.
Solidariteit
‘Bij de vooruitzichten op een economische herstel, kan geen genoegen meer worden genomen met een terugkeer naar ongelijkheid en een onevenwichtig model van het economisch en sociaal leven, waar een kleine minderheid van de wereldbevolking de helft van haar rijkdom bezit’, zei de paus in zijn brief.
Hij riep daarbij ook op tot een nieuw globaal plan waarin aan de armere en minder ontwikkelde landen een effectief aandeel in de besluitvorming wordt gegarandeerd, samen met een gemakkelijker toegang tot de internationale markt.
‘Een geest van wereldwijde solidariteit vereist op zijn minst dat de schuldenlast van de armste landen, die door de pandemie nog is verergerd, aanzienlijk wordt verminderd’, aldus Franciscus.
Algemeen belang
De financiële leiders van de grote economieën hebben de ontwikkelingslanden wel een nieuwe opschorting van een aantal terugbetalingen verstrekt. ‘Men is er echter niet in geslaagd om tot een kwijtschelding van schulden over te gaan of de schuldverlichting uit te breiden, zoals door een aantal hulporganisaties was gevraagd,’ aldus het persbureau Reuters.
De paus benadrukte daarbij dat de financiële markten moeten worden ondersteund door wetten en regels die ervoor zorgen dat deze systemen voor het algemeen belang werken.
Franciscus riep tevens op tot een rechtvaardig gefinancierde vaccinsolidariteit. ‘We kunnen niet toestaan dat concepten van de vrije markt voorrang krijgen op de wetten van liefde en gezondheid voor iedereen,’ betoogde de kerkvader.
Vooral de inentingscampagnes in arme Afrikaanse landen blijven ver achter op de vaccinaties in de rijke wereld. De paus deed daarbij een beroep op politieke en zakelijke leiders om voor iedereen, vooral voor de meest kwetsbaren en behoeftigen, vaccins te voorzien.
(NS)