Paus Franciscus vanaf nu op TikTok

Wie geen genoeg krijgt van ‘de mooiste woorden en reflecties’ van paus Franciscus, kan hem vanaf nu volgen op TikTok. Dat meldt Kerknet.

Op de Chinese videoapplicatie deelt de paus nu regelmatig korte video’s van maximum 15 seconden, met daarin fragmenten uit toespraken. Ondertussen volgen al meer dan duizend gelovigen het TikTok-account van de paus, dat de toepasselijke naam ‘Papa Francesco Dixit’ (Paus Franciscus heeft gezegd) draagt.

Paus zelf aan de knoppen?

Opmerkelijk: de communicatiedienst van het Vaticaan onderhoudt het pauselijk TikTok-profiel niet, in tegenstelling tot het Twitter- en Instagram-profiel van Franciscus.

Het is overigens niet voor het eerst dat het Vaticaan zich profileert op sociale media. De paus, toen nog Benedictus XVI, is al sinds december 2012 actief op Twitter onder de naam @Pontifex. En in maart 2015 kreeg paus Franciscus zijn eigen Instagram-account. Daar heeft hij 6,5 miljoen volgers.

‘Geschenk van God’

In het verleden toonde paus Franciscus zich al bewust over internet en sociale media. In 2014 noemde hij het internet ‘een geschenk van God’, dat ‘de wereld tot één grote familie heeft gemaakt’. Maar hij is ook bezorgd: ‘De snelheid en alomtegenwoordigheid verleiden de gebruikers tot isolement van hun familie en vrienden.’

Ook vorig jaar had hij het in een boodschap op de Werelddag van Sociale Communicatiemiddelen uitvoerig over sociale media. Hij erkende het nut van sociale media voor ontmoeting en solidariteit, maar had het ook over de mogelijke gevaren. ‘Fake news en desinformatie kunnen relaties tussen mensen aantasten’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20