Paspoortcontrole op Zaventem geen hindernis voor geseinde crimineel

Ondanks alle technische hulpmiddelen, kan koelbloedigheid een internationaal geseinde criminelen toch in staat stellen om de controles op de luchthavens ongezien te passeren. Dat geeft Peter De Waele, woordvoerder van de Belgische federale politie, tegenover de krant Het Laatste Nieuws toe. Met de elektronische gate is het volgens De Waele echter uitgesloten dat een geseinde crimineel de controles zou kunnen misleiden.

“De klassieke controles op de luchthavens zijn niet absoluut waterdicht,” geeft Peter De Waele toe. “Er is altijd een kans dat een geseinde crimineel aan een ontdekking kan ontglippen. Bij de e-gate wordt het paspoort van iedere reiziger automatisch gecontroleerd. Bij de klassieke controles moet de politie echter intuïtief tewerk gaan.”

“Vervalste papieren worden snel herkend, maar daarnaast zijn de politiemensen ook getraind om verdacht of zenuwachtig gedrag te detecteren. Onder meer personen die bij de controles overvloedig beginnen te zweten of naar het plafornd staren, wekken de interesse van de politiemensen, waarna meestal een grondige identiteitscontrole volgt.

Steekproeven

Daarnaast worden ook geregeld steekproeven georganiseerd, waarbij lukraak individuele reizigers voor een grondige controle worden uitgepikt. “Iemand die er niet verdacht uitziet, zijn zenuwen goed onder controle kan houden en wat geluk heeft, kan echter altijd ontsnappen,” merkt Peter De Waele op.

“De politiemensen zijn echt heel goed getraind om verdachte signalen te herkennen, maar ze kunnen niet iedereen controleren. Dat zou teveel tijd in beslag nemen en te lange wachtrijen veroorzaken.”

Eerder dit jaar klaagden de politievakbonden er nog over dat de scanners in de controleposten niet efficiënt werkten, waardoor de politie al te vaak op zijn intuïtie diende te steunen om verdachte reizigers te onderscheppen. Oorzaak van het probleem was een slecht functionerende software.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20