Parket serveert Tom Van Grieken met pv na pepperspray bij VTM: ‘Heksenjacht’

Het Antwerpse parket heeft gevraagd om een proces-verbaal te overhandigen aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat weet De Morgen. Van Grieken bracht pepperspray mee naar het VTM-journaal om zijn vraag naar legalisatie te illustreren. Pepperspray is echter verboden in ons land, ook als toonmodel.

Het is een passage die niet onopgemerkt voorbij gegaan was: Tom Van Grieken bracht tijdens een betoog in VTM NIEUWS een busje pepperspray mee. ‘Dat zou legaal moeten zijn’, argumenteerde Van Grieken en hij zette een flesje op tafel.

Parket

Vervelend detail voor Van Grieken: ook als politicus en ook als illustratie is pepperspray een illegaal product in België. Dat was natuurlijk het punt van Van Grieken, maar het parket vindt het busje op een nationale zender niet noodzakelijk geoorloofd en dus krijgt de Vlaams Belang-voorzitter een pv in de bus.

Daarmee is niet gezegd dat Van Grieken ook veroordeeld zal worden voor verboden wapenbezit, het is slechts een eerste stap in die richting. Op verboden wapenbezit staan een celstraf van 1 maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro.

Heksenjacht

Volgens Van Grieken, die reageerde bij HLN Live gaat het om een ‘politieke heksenjacht’. De discussie bij VTM ging erover dat Dries Van Langenhove, onafhankelijke in de kamerfractie van Vlaams Belang, ook beschuldigd wordt van verboden wapendracht en verkoop van illegale wapens.

‘We lazen de voorbije drie jaar alsof er een rechtse Al Qaida in de maak was, terwijl het om handel in pepperspray ging’, zei Van Grieken toen. ‘Als dat verboden wapenbezit is, dan zal je veel mensen moeten veroordelen’, waarna hij het flesje op tafel schoof.

Lees ook:

Meer