Verschillende studies voorspellen een tsunami op de arbeidsmarkt nu steeds meer bedrijven Artificiële Intelligentie (AI) introduceren. Daarbij wordt het verdwijnen van 1 op 4 tot zelfs 1 op 3 banen vooropgesteld. Een studie van Deutsche Bank geeft gelukkig tegengas.
Paranoia over jobverlies door AI is misplaatst: de geschiedenis toont aan dat er net jobs zullen bijkomen
Waarom is dit belangrijk?
Economen van de Deutsche Bank maken een onderscheid tussen werkloosheid die wordt veroorzaakt door technologische innovaties en werkloosheid die gekoppeld is aan economische cycli. Zij concluderen dat de geschiedenis suggereert dat nieuwe technologieën meestal meer, niet minder, jobs creëren.In het nieuws. Het tijdperk van generatieve AI wordt gezien als een periode van massaal banenverlies. Goldman Sachs, het IMF, het WEF,... publiceerden alle studies die veel paranoia veroorzaken, vooral onder hoogopgeleide professionals.
- Scenarioschrijvers en acteurs in Hollywood staakten maandenlang. Een van hun eisen was bescherming tegen de gevolgen van de introductie van AI. De acteurs staken nog altijd.
- Volgens een recente enquête van edX denkt de helft van alle CEO's dat AI veel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.