Papoea-Nieuw-Guinea overweegt om vanuit de staat een sociale netwerksite op te richten als alternatief voor Facebook

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea gaat Facebook voor eenmaand bannen en de impact van die maatregel in kaart brengen. Ook wil het land op die manier valseprofielen ontmaskeren. De lokale minister van Communicatie overweegt om vanuit destaat een sociale netwerksite op te richten als alternatief voor Facebook.

De lokale krant Post Courier meldt dat de exacte periode vande ban nog niet bekend is. Minister van Communicatie Sam Basil stelt dat hij detijdelijke censuur wil gebruiken om na te gaan hoe de inwoners van het mediumgebruik maken. Daarvoor zullen experts ingeschakeld worden.

De periode zal ook gebruikt worden om naast valse accounts, ook mensen die pornografisch materiaal uploaden op te sporen, net als mensen die nepnieuwsen informatie verspreiden. “Zo kunnen echte mensen die hun echte identiteitgebruiken verantwoord op de sociale netwerksite surfen. We moeten het misbruikvan Facebook in dit land een halt toeroepen”, aldus Basil.

Sociale netwerksite vanuit de staat

Basil gaf ook aan dat er gedacht wordt aan een sociale netwerksite, georganiseerd vanuit de staat, als alternatief voor Facebook: “We kunnen onze lokale ontwikkelaars inschakelen om een site te creëren die meer bevorderlijk is voor de burgers van Papoea-Nieuw-Guinea en waarmee burgers zowel met het binnen- als met het buitenland kunnen communiceren.”

“De regering is meegesleurd in de IT-globalisering en heeft nooit de kans gehad om de voor- en nadelen van Facebook in kaart te brengen”, zei Basil onlangs nog. ” Daarom konden we ook geen informatie of advies aan de gebruikers meedelen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20