Papieren wijnfles maakt debuut bij Delhaize

Supermarktketen Delhaize introduceert de wijn Planet B in haar wijnrekken. Het opvallendste aan de Spaanse biowijn is de verpakking, die voor het grootste deel bestaat uit gerecycleerd papier.

Het gaat om een fles die het Britse bedrijf Frugalpac uitgevonden heeft. De kenmerken:

  • Slechts 83 gram zwaar, of vijf keer lichter dan een klassieke glazen fles
  • Een CO2-voetafdruk die tot zes keer kleiner is dan die van een glazen fles, door het chemievrij productieproces op basis van gerecycleerd karton
  • Om een Frugal-fles te maken, wordt minstens vier keer minder water gebruikt dan voor een glazen fles.
  • De fles is gemakkelijk te recycleren: je kunt de plastic binnencoating losmaken van de papieren verpakking en alles vervolgens in de daarvoor bestemde recyclagebakken gooien.
  • Bevat tot 77 procent minder plastic dan een plastieken flesalternatief.
  • De volledige fles kan bedrukt worden, wat tal van mogelijkheden schept voor marketeers.

Quid smaak?

Volgens Delhaize gaat het om een Belgische primeur. De komst van papieren flessen voor alcoholische dranken en mogelijk ook frisdrank hangt al enige tijd in de lucht. Van Carlsberg over Johnnie Walker tot Coca-Cola, verscheidene grote drankmerken zijn ermee aan het experimenteren.

De grote vraag is wat de impact is van de nieuwe verpakking op de smaak van de wijn, zeker als die lange tijd bewaard wordt. De mening van wijnexpert Frank Van der Auwera over papieren flessen lees je hier. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20