Twee kernmachten voeren oorlog

India heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op het grondgebied van aartsvijand Pakistan. Het heeft daarbij meer dan 300 mensen omgebracht in een kamp dat jihadisten herbergt. Het gaat om een belangrijke escalatie in een conflict dat beide landen nu al decennialang verdeelt.

Pakistan noemt de aanval ‘een ernstige agressie’ en zegt ondertussen twee Indiase gevechtsvliegtuigen boven het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir uit de lucht te hebben geschoten. Een van de toestellen kwam in het Pakistaanse deel neer, het andere in het Indiase deel

Het gaat om de meest ernstige militaire confrontatie tussen beide aartsvijanden in decennia. Zowel Pakistan als India beschikken over kernwapens.

Een krachtige mix van religie, geschiedenis en grondgebied

Het decennia-oude grensconflict tussen beide landen -die koppig volhouden dat Jammu en Kasjmir in zijn geheel aan hen toebehoort-, heeft al honderdduizenden mensenlevens gekost. Maar de vijandigheden verbergen ook een krachtige mix van religie, geschiedenis en grondgebied. Vooral voor Pakistan is India een obsessie geworden

De spanning tussen beide landen zijn sinds 14 februari enkel toegenomen. Toen doodde een zelfmoordterrorist 40 paramilitairen in Kashmir. Het ging om de grootste aanslag tegen Indiase troepen sinds premier Narendra Modi aan de macht kwam. Volgens New Delhi was de aanslag het werk van zijn buurland, met name van de terreurbeweging Jaish-e-Mohammed.

Modi beloofde te zullen terugslaan. Omdat India binnen luttele maanden naar de stembus trekken, heeft hij weinig andere keuzes. 

Maar luchtaanvallen uitvoeren op een buurland is een dramatische escalatie. Volgens politieke analisten was het van de Indo-Pakistaanse oorlog in 1971 geleden dat gevechtsvliegtuigen nog over de grens waren signaleerd. India bezette toen Oost-Pakistan, dat uiteindelijk zou worden bevrijd, om te worden erkend als Bangladesj.

Pakistan: omdat het leger machtig is, is de regering zwak.

De Pakistaanse premier Imran Khan vraagt zijn leger en het volk om voorbereid te zijn op elk scenario. Wat zijn plannen zijn weet niemand.

Pakistans militaire apparaat telt 550.000 manschappen. Te weinig om dat van India (1,1 miljoen man) te kunnen evenaren, maar te veel voor een land als Pakistan. Het militaire apparaat slorpt 16% van het totale budget op; amper 1,6% gaat naar onderwijs. Omdat het leger machtig is, is de regering zwak.

“De Balkan van de volgende wereldoorlog”

Het Indiaas-Pakistaanse conflict blijft al decennialang smeulen. In 2011 zei voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger daarover het volgende:

“Een oorlog tussen India en Pakistan wordt waarschijnlijker. Daarom is een soort internationaal proces nodig waarin deze problemen worden besproken en genoeg terughoudenheid wordt gegenereerd opdat Pakistan zich niet door India omsingeld voelt en geen strategische reserve gaat zien in de Taliban. Ik weet niet of dat mogelijk is. Maar ik weet dat wanneer we deze zaak laten aanmodderen dit conflict de Balkan van de volgende wereldoorlog wordt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20