Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, kan in een therapeutische setting minstens even effectief zijn als een veelgebruikt antidepressivum, zo schrijven wetenschappers aan de Imperial College London.
De psychedelische verbinding psilocybine is net zo goed in het behandelen van symptomen van depressie als escitalopram, een veelgebruikt antidepressivum, stellen de onderzoekers van het Centre for Psychedelic Research in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine.
Tijdens de studie kregen 59 vrijwilligers met een matige tot ernstige depressie ofwel een hoge dosis psilocybine en een placebo, ofwel een zeer lage dosis psilocybine en het antidepressivum escitalopram. Vervolgens werden de deelnemers ondervraagd over een reeks onderwerpen zoals slaap, energie, eetlust, stemming en zelfmoordgedachten.
De proefpersonen die werden behandeld met psilocybine vertoonden duidelijke verbeteringen in hun vermogen om plezier te ervaren en emoties te uiten, grotere verminderingen in angst en zelfmoordgedachten, en verhoogde gevoelens van welbevinden.
Potentiële behandeling
‘Deze resultaten… helpen om de belofte van psilocybine als een potentiële behandeling voor geestelijke gezondheid in de juiste context te plaatsen. Remissiepercentages (wanneer de toestand van een patiënt verbetert, red.) waren twee keer zo hoog in de psilocybine-groep dan in de escitalopram-groep’, zegt Robin Carhart-Harris, hoofd van het Centre for Psychedelic Research aan de Imperial College London.
Daarnaast rapporteerde de psilocybine-groep minder gevallen van droge mond, angst, slaperigheid en seksuele stoornissen dan deelnemers die escitalopram hadden gekregen. Over het algemeen had de psychedelische drug een vergelijkbaar percentage van bijwerkingen vergeleken met het courante antidepressivum.
Bovendien werkt het hallucinogeen sneller, merkt David Nutt (Imperial College London) op. ‘In onze studie werkte psilocybine sneller dan escitalopram en werd het goed verdragen, met een heel ander bijwerkingenprofiel. We kijken uit naar verdere proeven, die, indien positief, ertoe moeten leiden dat psilocybine een medicijn met vergunning wordt.’
Zelfmedicatie sterk afgeraden
Ondanks deze eerste positieve resultaten, waarschuwt Carhart-Harris wel dat patiënten die kampen met een depressie nu niet moeten proberen om zelfmedicatie te doen met paddo’s. De onderzoekers benadrukken dat het innemen van paddo’s of psilocybine zonder zorgvuldige voorzorgsmaatregelen in een klinische en therapeutische context wellicht geen positieve uitkomst zal hebben.
Het onderzoeksteam benadrukt ook dat er meer studies nodig zijn, aangezien er slechts 59 mensen deelnamen aan het onderzoek en dat er geen zuivere placebogroep werd gebruikt. ‘Ik moedig zowel onderzoekers als het grote publiek sterk aan om zich in onze resultaten te verdiepen’, voegt Carhart-Harris er nog aan toe.
(evb)