Overheden verzetten zich tegen encryptieplannen Facebook

Het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten hebben een open brief geschreven om end-to-end encryptie op Facebook en Instagram tegen te gaan. De encryptie van de chatberichten bemoeilijkt de strijd tegen kindermisbruik, klinkt het.

Bij end-to-end-encryptie worden chatberichten op zo’n manier versleuteld dat enkel de zender en ontvanger ze kunnen lezen. Zelfs het bedrijf achter de chatdienst zelf heeft er dan geen toegang toe. Veel chatdiensten zijn hiermee begonnen na het schandaal dat klokkenluider Edward Snowden naar buiten bracht. Snowden onthulde dat Amerikaanse veiligheidsdiensten zoals de NSA massaal mensen afluisterden.

WhatsApp introduceerde end-to-end-encryptie al in 2016. Nu heeft Facebook aangekondigd dat het de versleuteling ook zal introduceren op Messenger en Instagram. Als reactie hierop heeft de Britse minister van Binnenlands Zaken, Priti Patel, een open brief opgesteld.

‘Toestand van straffeloosheid’

‘Tot nu toe hebben we nog niets van Facebook gezien dat mij verzekert dat hun plannen voor end-to-end-encrytpie niet voor een barrière zullen zorgen voor de identificatie en vervolging van criminelen die actief zijn op hun platform’, klinkt het. ‘Bedrijven kunnen niet opereren in een toestand van straffeloosheid waarbij de levens en veiligheid van onze kinderen op het spel staan. Als meneer Zuckerberg echt een geloofwaardig plan heeft om de twee miljard Facebookgebruikers te beschermen, is het tijd om het ons te laten weten.’ De brief werd ondertekend door de Amerikaanse minister van justitie William P. Barr, waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Kevin McAleenan, en de Australische minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton.

Privacyspecialisten zijn net voorstander van end-to-end-encryptie. Ze vrezen dat een achterpoortje in de versleuteling misbruikt zou worden door hackers. Ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg blijft eraan vasthouden. Hij verzekert dat Facebook nauw blijft samenwerken met de autoriteiten om kindermisbruik op het spoor te komen. ‘We hebben ontdekt dat het vaak niet belangrijk is om naar de inhoud van de berichten te kijken, maar wel naar de patronen van de activiteit’, klinkt het. Met ‘gesofisticeerde technologie’ zouden ze kindermisbruik op het spoor kunnen komen zonder effectief inzage te krijgen in de berichten.

16,8 miljoen rapporten van kindermisbruik

In 2018 heeft Facebook meer dan 16,8 miljoen rapporten van kindermisbruik doorgespeeld aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat leidde tot meer dan 2.500 arrestaties . De Amerikaanse krant The New York Times ontdekte dat techbedrijven in het algemeen meer dan 45 miljoen foto’s en video’s van kindermisbruik rapporteerden. Ook de Belgische federale politie krijgt via de VS jaarlijks 18.000 meldingen van verdacht online materiaal binnen die mogelijks op België betrekking hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.