De meeste cryptomunten krijgen opnieuw klappen nu ook India heeft beslist de handel in bitcoins sterk te gaan reguleren. Vorige week was de neerwaartse beweging al ingezet toen zowel China als Zuid-Korea acties tegen de crypto’s hadden uitgevaardigd.
Nu is het dus de beurt aan India. Daar hebben naast de Indische Staatsbank SBI, ook de Axis Bank, de HDFC Bank, de ICICI Bank en de Yes Bank allen maatregelen getroffen om de opmars van de cryptomunten te stuiten. De meesten hebben bitcoinrekeningen gewoon gesloten of de bewegingsvrijheid van houders ervan sterk gereduceerd. Volgens de banken is er te veel kans op criminele transacties.
Is de bitcoin de ‘nieuwe Zwitserse bankrekening’?
Het was de advocaat Bivas Chatterjee die de zaak op de agenda had gezet. Hij legde vorige week een ‘klacht van openbaar belang’ (public interest litigation) neer in Calcutta. Chatterjee eiste een onmiddellijke reglementering van de bitcoin en andere cryptomunten. De Indiase minister van Financiën had de bitcoin kort voor nieuwjaar een Ponzi-schema genoemd.
Wat doet Amerika?
Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin droeg zijn steentje bij aan de langzame degradatie van de bitcoin. Hij kondigde aan dat de G20 samen werk beginnen te maken van een correcte reglementering van de cryptomunten in het algemeen. Volgens Mnuchin moet tegen elke prijs worden vermeden dat de bitcoin het alternatief wordt voor de nieuwe ‘Zwitserse bankrekening’.
Wat doet Europa?
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zit men evenmin stil. Parijs wil kost wat kost de risico’s van speculatie of mogelijke financiële trafieken die aan bitcoin gelinkt zijn vermijden. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voert de strijd tegen de cryptomunt op en krijgt daarbij de steun van de Europese Commissie. Le Maire heeft Jean-Pierre Landau, een voormalig vice-gouverneur van de Franse centrale bank, gevraagd een onderzoekscommissie te leiden die moet duidelijk maken hoe crypto’s kunnen worden gereguleerd.