Over elf jaar is auto van Tesla slimmer dan het menselijk brein

Over elf jaar zal een auto van Tesla over meer intelligentie beschikken dan het menselijk brein. Dat is de conclusie van een berekening van het leaseplatform Vanarama. Opgemerkt wordt dat de nieuwe microchip D1 van Tesla 362 biljoen operaties per seconde kan uitvoeren. Zes jaar geleden was er sprake van amper 12 biljoen operaties per seconde.

Aan dat tempo zullen de chips van Tesla over minder dan elf jaar een capaciteit van een quadriljoen operaties per seconde – het vermogen van de menselijke hersenen – overtreffen.

Volwassen brein

“Met een capaciteit van 362 biljoen bewerkingen per seconde is de nieuwe D1-microchip van Tesla krachtiger dan alle andere exemplaren die de fabrikant tot nu toe in zijn wagens heeft gebruikt”, zegt Vanarama.

“Deze verwerkingskracht vertegenwoordigt al 36 procent van de capaciteit van het menselijk brein, dat in staat is één quadriljoen bewerkingen per seconde uit te voeren. Die kloof zal ook snel worden gedicht. De capaciteit van de microchips van Tesla neemt met 486 procent per jaar toe. In dat tempo zal de chip van Tesla over amper 10,94 jaar het menselijk brein overtreffen.”

“Indien er gekeken wordt naar de groeisnelheden vanaf de eerste chip – vervaardigd door Nvidia – die Tesla zes jaar geleden gebruikte, moet worden gesteld dat de auto van het bedrijf zeventien jaar nodig zou hebben om de capaciteit van het volwassen menselijk brein te evenaren”, benadrukt Vanarama nog.

“Daarmee zou de autobouwer een snellere groei dan de mens zelf laten optekenen. Algemeen wordt immers gesteld dat het vijfentwintig jaar duurt vooraleer het menselijk brein het volwassen stadium heeft bereikt.”

Supercomputer

De D1-chip is ontworpen voor de supercomputer Dojo ExaPOD van de Amerikaanse autoconstructeur. Die configuratie moet de netwerken rond artificiële intelligentie, machine learning en het zelfrijdende platform Autopilot van Tesla beheren.

“In de Dojo ExaPOD zullen vierentwintig exemplaren van de D1-chip worden gebruikt”, wordt er nog opgemerkt. “Dit betekent dat het hele systeem in staat is om per seconde iets meer dan één triljoen bewerkingen uit te voeren.”

De Frontier is met een capaciteit van 1,1 triljoen bewerkingen per seconde momenteel de krachtigste supercomputer van de wereld. Tesla zou het werk van de Dojo ExaPOD in de toekomst mogelijk ook aan andere autofabrikanten kunnen verkopen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20