Oudste wijnmakerij gevonden in Armeense bergen

In een Armeens berggebied is een zesduizend jaar oude wijnmakerij ontdekt. Dat is voorlopig de oudste getuigenis van wijnproductie uit de geschiedenis. Dat zegt Gregory Areshian, leider van een archeologisch team van de University of California in Los Angeles. De archeologen vonden in het Areni-gebied in Armenië een grot met een wijnpers, fermentatievaten en drankbekers. Areshian merkt wel op dat er oudere getuigenissen bestaan van wijnconsumptie, maar de Armeense ontdekking is volgens hem de eerste vondst van een complete wijnproductie.

“Een wijnproductie op dergelijk grote schaal toont aan dat de Euraziatische druif op dat ogenblik al was gedomesticeerd,” merkt Patrick McGovern, wetenschappelijk directeur van het Biomolecular Archaeology Laboratory aan het University of Pennsylvania Museum in Philadelphia, op tegenover het persbureau Associated Press. Hetzelfde Armeense gebied leverde eerder ook al de vondst op van de oudste lederen schoen van de wereld, die ongeveer 5.500 jaar teruggaat.

De onderzoekers merken op dat uit de wijnmakerij kan worden afgeleid dat de druiven met de voeten werden fijn gestampt, een methode die volgens Areshian in Armenië eeuwenlang werd gehanteerd. Er werden ook druivenzaden, restanten van geperste druiven en dozijnen gedroogde druiven aangetroffen. De druivenzaden behoorden tot een soort die op dit ogenblik nog altijd wordt gebruikt om wijn te produceren. Een gelijkaardige vondst werd tot nu toe alleen gedaan bij het graf van de Egyptische koning Scorpio de Eerste, daterend van ongeveer 5.100 jaar geleden.

Volgens Patrick McGovern was de wijncultuur eerst in de bergachtige gebieden rond Armenië ingeburgerd, om nadien naar het zuiden te verhuizen. (MH)

(Foto: Attribution by Imamon)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.