Opvallende belastingverhoging in Turkije: belasting op tabak en alcoholische dranken bijna 50 procent hoger

Turken zullen fors meer moeten betalen als ze een fles alcohol of een pakje sigaretten wensen te kopen. Turkije heeft beslist om de belasting op die producten te verhogen.

Volgens de Turkse media heeft Turkije de “speciale consumptietaks” op tabaks- en alcoholproducten verhoogd met 47 procent. De consumptiebelasting op bier is gestegen van 2,39 naar 3,52 lira en die op wijn van 11,76 naar 17,34 lira. Liefhebbers van de Turkse alcoholische drank Raki zien de belasting dan weer stijgen van 326,99 tot 481,98 lira. 1 Turkse lira is op dit moment 0,076 dollar waard.

Hogere belasting op tabak

De Turkse consument zal op een pakje sigaretten dan weer 14,39 lira belastingen moeten betalen in plaats van 9,76 lira. Daarmee komt de minimumprijs voor een pak sigaretten uit op 22,85 lira.

“Deze situatie heeft niets meer te maken met de bescherming van de volksgezondheid. Er heeft zich een inkomensgerichte belastingmentaliteit gevormd; de speciale verbruiksbelasting op alcohol is zelfs niet langer een instrument van fiscaal beleid, maar is een inmenging in de levensstijl geworden”, liet de Turkse belastingspecialist Ozan Bingöl maandag weten via Twitter.

Belastingverhoging overgeslagen in 2021

Vanzelfsprekend is de belastingverhoging slecht nieuws voor de Turkse bevolking. Die moeten immers meer betalen voor hun pleziertjes. De belastingverhogingen zijn in principe een aanpassing aan de inflatie. De Turkse overheid had afgelopen zomer beslist om de belastingen ongewijzigd te laten tot het einde van 2021 om zo de inflatiedruk wat te verlichten. Al was daar de afgelopen maanden niet veel van te merken. In december is de inflatie zelfs gestegen tot maar liefst 36 procent.

In principe worden de speciale belasting op consumptie twee keer per jaar aangepast aan de inflatie. Een keer in januari en een keer in juli.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20