Opnieuw uitstel van twee maanden voor erf- en registratiebelasting

Wie erf- of registratiebelastingen moet betalen, krijgt van de Vlaamse regering twee maanden uitstel om aan die verplichting te voldoen. Het is de tweede keer sinds de uitbraak van het coronavirus dat er zo’n uitstel wordt toegekend.

Als iemand sterft, krijgt u van de fiscus tot vier maanden na het overlijden de tijd om de aangifte van nalatenschap in te dienen. Die periode wordt nu, net zoals tijdens de eerste coronagolf, verlengd met twee maanden

De regering verlengt die termijn omdat de notariskantoren en burgers er door de coronamaatregelen niet altijd in slagen om de formaliteiten op tijd in orde te brengen. De verlengde termijn zal lopen tot 31 januari 2021. U moet zelf de verlenging niet aanvragen.

Geen belastingverhoging

Wie zijn erfenisaangifte niet op tijd heeft ingediend, moet dus geen belastingverhoging vrezen zolang de oorspronkelijke termijn afloopt tussen 1 november 2020 en 31 januari 2021 en de fiscale verplichtingen nageleefd worden voor 31 januari.

Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) belicht in De Tijd ook het menselijke aspect: ‘Voor de erfgenamen is het verlies van een dierbare al een moeilijke periode. De coronapandemie heeft ertoe geleid dat bepaalde aanvullende diensten moeilijker bereikbaar waren, want een nalatenschap regelen vergt toch menselijk contact. Het spreekt dus voor zich dat we voor de aangifte van nalatenschap wat flexibiliteit aan de dag leggen.’

De verlenging geldt ook voor wie registratiebelastingen moet betalen. Ook hier moet u niet meteen een belastingverhoging vrezen zolang u alle fiscale verplichtingen nakomt voor 31 januari 2021.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20