Opnieuw meer mensen door haaien aangevallen; weer meer volk op de stranden

Het voorbije jaar zijn wereldwijd opnieuw meer mensen door haaien aangevallen. Daarmee werd een periode van drie jaar met een dalend aantal incidenten afgebroken. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers bij de International Shark Attack File, het Florida Museum of Natural History en de American Elasmobranch Society.

De onderzoekers registreerden vorig jaar 73 niet-uitgelokte incidenten, vergeleken met 52 aanvallen het jaar voordien.

Gesloten stranden

“Twee jaar geleden was het aantal aanvallen van haaien teruggevallen tot het laagste niveau in meer dan tien jaar”, stipte Tyler Bowling, manager van het International Shark Attack File, aan.

“Het voorbije jaar bleek meer in lijn te liggen met de gemiddelden die over een langere periode konden worden geregistreerd. Daarbij werden over een tijdsbestek van een half decennium gemiddeld 72 incidenten per jaar geregistreerd.”

“De drastische daling van het aantal aanvallen door haaien twee jaar geleden, moet in sterke mate worden toegeschreven aan de uitbraak van de coronapandemie.”

“Door de lockdowns, die de kans op de verspreiding van de besmettingen moesten helpen tegengaan, werden immers vele stranden gesloten. Daardoor bleven mogelijke confrontaties tussen haaien en mensen beperkt.”

Florida

De onderzoekers merken op dat vorig jaar bij gewelddadige incidenten met haaien elf mensen om het leven zijn gekomen. Die fatale confrontaties omvatten negen niet-uitgelokte aanvallen.

Daarbij moest Australië drie dodelijke incidenten melden, terwijl in Nieuw-Caledonië twee overlijdens werden genoteerd. In de Verenigde Staten, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika liet telkens een persoon het leven na een aanval door een haai.

Florida blijft wereldwijd de hotspot van de haaienaanvallen. Het voorbije jaar werden in de Amerikaanse staat 28 niet-uitgelokte confrontaties gemeld. In de rest van de Verenigde Staten werden 19 incidenten geregistreerd, tegenover 26 meldingen in de rest van de wereld.

Het voorbije halve decennium noteerde Florida gemiddeld 25 aanvallen per jaar. De gevaarlijkste locatie in Florida voor mogelijke problemen met haaien blijft het county Volusia, dat onder meer het beroemde Daytona Beach omvat. Volusia registreerde vorig jaar 17 aanvallen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.