Opnieuw een record in de transfers, 8,5 miljard euro van Vlaanderen en 2,9 miljard van Brussel naar Wallonië.
- De financiële transfers tussen de deelstaten nemen verder toe, maar dat is vooral het gevolg van de inflatie. In absolute cijfers zit Vlaanderen nu aan 8,5 miljard, vorig jaar, of 1.259 euro per Vlaming per jaar. Voor Brussel zijn er soortgelijke grote cijfers: 2,9 miljard of 3.316 euro per Brusselaar per jaar.
- Dat blijkt uit een update van het Rapport Interregionale Financiële Stromen in België, van de onderzoekers Willem Sas en Tom Truyts, van de KULeuven en UCL. Die tonen daarbij ook altijd graag andere financiële transfers in het geheel aan, zoals de “grote transfers tussen arm en rijk binnen een gewest”, of “tussen de provincies”, kwestie van het niet te communautair te maken.
- Tegelijk blijft de factuur enorm, en zit die overal in verspreid: de sociale zekerheid in de uitgaven, die proportioneel hoger liggen in het zuiden, maar ook de mindere bijdrage in de personenbelasting of de btw-inkomsten, andere uitgaven in de kinderbijslag en de pensioenen. Dat de werkzaamheidsgraad significant hoger ligt in het noorden, speelt een enorme rol. Tegelijk liggen de lonen ook gewoon hoger in Vlaanderen en zeker Brussel.
- Door de vergrijzing neemt de bijdrage van Vlaanderen in de komende jaren lichter toe dan het huidige tempo, tegen 2028 zou het op 8,8 miljard komen te liggen. Vooral Brussel zou de komende jaren meer gaan moeten betalen, hun netto bijdrage aan het systeem loop op tot bijna 4,1 miljard tegen 2028.