Opnieuw acties bij AB InBev

Er zijn sinds maandag opnieuw acties aan de gang in de Leuvense vestiging van de drankengigant AB InBev. Dat vernam Business AM en wordt bevestigd door de vakbond ACV.

Er kan niet geladen of gelost worden. De toegang tot het terrein is geblokkeerd.

‘De site en het hoofdkwartier in Leuven zijn inderdaad geblokkeerd’, bevestigt ACV-secretaris Kris Vanautgaerden. ‘We proberen een regeling te treffen met de directie om opnieuw rond de tafel te gaan zitten.’

Garanties

De vakbonden willen met deze actie de directie onder druk zetten om toegevingen te doen rond de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen.

De directie wil de regels verstrengen, terwijl de vakbonden net een uitbreiding van het systeem bepleiten. Aanleiding voor deze actie is de vaststelling dat de directie de afgelopen maanden een aantal bedienden individueel liet afvloeien.

‘Vorderingen gemaakt’

In een reactie aan het persagentschap Belga betreurt de directie dat de sociale onderhandelingen maandag nog niet tot een oplossing hebben geleid. ‘Er werden vorderingen gemaakt, maar de vakbonden verlieten vandaag de tafel, nog voor alle nieuwe en verbeterde voorstellen konden besproken worden.’

Wat de werkzekerheidsgarantie betreft wijst het bedrijf erop dat sinds 2011 in de brouwerij een regeling geldt waarbij in geval van vermindering van tewerkstelling aan de getroffen arbeiders drie jaarsalarissen worden betaald.

‘Die uitzonderlijke regeling komt bovenop de wettelijk verplichte vergoedingen. De vakbonden willen daarbovenop nog langere individuele garanties’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20