Oplichters handelen in naam van Colruyt

Een groep misdadigers stuurt in naam van de winkelketen Colruyt mails naar logistieke bedrijven met de vraag om stockageruimtes te huren om goederen te ontvangen. In realiteit gaat dat over gestolen goederen die niets met Colruyt te maken hebben. Dat schrijft de vakwebsite Gondola.

De acties werden ontdekt door Wim Dekeyser, die met zijn gelijknamige bedrijf ontvreemde goederen opspoort en de bedrijven die er slachtoffer van zijn op de hoogte brengt.

Oplichters gebruiken al langer namen van bekende bedrijven om leveranciers om de tuin te leiden en goederen af te snoepen om te verschepen naar een ander land, meestal in Oost-Europa. Vroeger gebeurde dat echter in schimmige depots ergens in niemandsland en dat leidde op den duur voor argwaan bij chauffeurs, zegt Dekeyser aan Gondola. ‘Daarom hebben ze een nieuw systeem opgezet waarbij betrouwbare logistiekers misbruikt worden’, klinkt het.

Koppelteken

Het gaat zo in zijn werk: de logistieke bedrijven in kwestie krijgen een mail van Raoul Gomez, die beweert dat hij logistiek verantwoordelijke van Colruyt is. Hij zegt dat op zoek is naar een ruimte om één tot drie keer per week bestellingen in ontvangst te nemen die dan later door DHL worden opgepikt om naar de winkels te worden gebracht. Die zogenaamde DHL-koeriers zijn handlangers die zich voordoen als onderaannemer van de koerierdienst en samen met de goederen verdwijnen met de noorderzon.

De mail heeft alles om op een echte mail van Colruyt te lijken, op één detail na. Het e-mailadres eindigt op @colruyt-group.com, terwijl e-mailadressen van Colruyt-medewerkers zonder koppelteken zijn.

Juridische stappen

Dekeyser weet niet of er al bedrijven of leveranciers in de val getrapt zijn. Slachtoffers van zo’n zwendel worden zelden vergoed omdat de oplichters goederen van het ene land naar het andere verkassen en politiediensten constant de zwartepiet naar elkaar doorschuiven.

Een Colruyt-woordvoerster laat aan Gondola weten dat de retailer juridische stappen zal zetten en ‘betreurt dit soort praktijken’. Ze roept leveranciers ook op om bij de minste twijfel altijd contact op te nemen met Colruyt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20