Ophef over ontmoeting EU-commissaris met ‘islamitische’ organisatie

In Frankrijk en België is ophef ontstaan, nadat EU-Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli een afspraak had met FEMYSO, de koepel voor verschillende islamitische jeugdorganisaties. De Franse overheid linkt FEMYSO met het Moslimbroederschap, een terroristische organisatie.

Ook in ons land wordt die link gelegd, vooral in rechtse kringen. Onder meer Kamerlid Koen Metsu (N-VA) schrijft kritisch over de organisatie in een artikel op Doorbraak.be. FEMYSO heeft namelijk haar hoofdzetel op hetzelfde adres als CCIB, het Collectif Contre l’Islamophobie Belgique. Diens Franse tegenhanger, CCIF, werd opgedoekt door de Franse inlichtingendiensten na de moord op leraar Samuel Paty.

Franse reactie

Vice-minister voor Burgerschap Marlène Schiappa geeft op de Franse radiozender Europe 1 aan de zaak door te geven aan de Europese Commissie. “De Commissie moet deze Islamitische organisaties die Frankrijk aanvallen en onze instellingen infiltreren, bevechten.”

Ook staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune steunt die oproep. Hij retweette onderstaande tweet, die beweert dat FEMYSO banden heeft met de terroristische groepering Moslimbroederschap: Verder noemt hij de ontmoeting ook “vreemd”.

Het kabinet van EU-commissaris Dalli reageerde op het ophef. “De EU-commissaris sprak over de toewijding van de Europese Commissie om racisme aan te kaarten, zoals besproken in de Anti-Racismestrategie, en zo ook de impact daarvan op Moslims”, valt te horen.

Ook de voorzitter van FEMYSO, Hande Taner, reageerde op de aantijgingen van de Franse regeringsleden: “Het is teleurstellend om te zien hoe regeringsleden van een EU-lidstaat hun tijd verdoen om een jongerenorganisatie aan te vallen, zonder voorafgaand dialoog”.

Niet onomstreden in België

Ook in België is de organisatie niet onomstreden. Zo hameren vooral rechtse politici op de link met het CCIB. Die organisatie zou op zijn beurt dan weer gelinkt kunnen worden met de Franse tegenhanger CCIF, maar ook met de Franstalige groene partij Ecolo: enkele leden van de groepering zetelen voor Ecolo in verschillende lagen van de binnenlandse politiek: gemeenteraden, provincieraden, zelfs de Senaat.

Het feit dat een van de oprichters van het CCIB ondertussen ook benoemd werd in UNIA, het centrum voor gelijke kansen en tegen discriminatie, zet kwaad bloed bij onder meer Theo Francken (N-VA). Eerder was ook onafhankelijk Kamerlid voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove kritisch voor de organisatie.

Net dat leggen rechtse en extreemrechtse politici vaak op tafel. Ook wordt vaak de link aangehaald met het CCIF, dat ondertussen opgedoekt is. Die organisatie zou voor Brahim Chnina, de aanstoker voor de moord op Samuel Paty, hebben onderzocht of juridische stappen mogelijk waren tegen de leraar, nadat die een Mohammed-cartoon toonde in zijn les.

Kamerlid Koen Metsu, die al verschillende malen aandrong op de inmenging Ecolo-CCIB, en de rol van CCIB in de islamisering in de maatschappij, roept de regering op om de actie van EU-commissaris Dalli af te keuren.

Meer