China krijgt binnenkort zijn eigen ChatGPT

De kunstmatige intelligentie ChatGPT staat volop in de belangstelling. Dat begint investeerders aan te trekken, met name Microsoft, maar ook de concurrentie.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds ChatGPT eind 2022 beschikbaar werd gemaakt, is AI een hot topic geworden. Veel techbedrijven, zoals Google en Microsoft, willen de technologie nu in sneltempo integreren in hun diensten. Dat zou de manier waarop mensen werken voor altijd kunnen veranderen.

in het nieuws: De internetreus Baidu, de Chinese tegenhanger van Google, wil zijn eigen equivalent van ChatGPT ontwikkelen en integreren in zijn zoekmachine.

  • Het bedrijf wil zijn antwoord op OpenAI’s chatrobot in maart lanceren. Dat bericht persbureau Reuters uit goede bron.

De details: De Chinese versie van ChatGPT zal eerst als zelfstandige applicatie worden gelanceerd, alvorens geleidelijk te worden samengevoegd met de zoekmachine van Baidu.

  • De lancering van een dergelijke dienst zou een belangrijk keerpunt kunnen betekenen in China, waar de meeste chatbots gericht zijn op sociale interacties.
  • Als Baidu erin slaagt een ChatGPT-kloon te ontwikkelen, zou deze logischerwijs in staat moeten zijn meer professionele taken aan te pakken. Denk aan programmeren en teksten schrijven op basis van een eenvoudige input.
    • OpenAI’s creatie verschilt van andere chatbots in de manier waarop die reageert op de vragen van zijn gebruikers. Dankzij de enorme hoeveelheid gegevens die de software heeft verwerkt, kan die een groot aantal vragen beantwoorden in de vorm van schone tekst die in de buurt komt van wat een mens zou kunnen produceren.

Baidu en AI

Uiteindelijk: Wanneer de Chinese tegenhanger van ChatGPT volledig in de zoekmachine is geïntegreerd, zal deze op zoekopdrachten van gebruikers reageren met tekst in plaats van links, zoals momenteel het geval is bij traditionele zoekmachines.

Ook genoteerd: Baidu is geen amateur op vlak van AI. Het bedrijf investeert al enige tijd fors in de technologie om zijn inkomstenstromen te diversifiëren. 

  • Vorige maand onthulde het bedrijf drie door AI aangedreven “makers” die de rol van schrijver, illustrator, redacteur of animator op zich kunnen nemen.

(as/ns)

Meer