Open Vld wil vakantiedagen laten doorschuiven naar volgend jaar

Open Vld-Kamerleden Tania De Jonge en Kathleen Verhelst hebben een voorstel klaar waarbij bedrijven kunnen afwijken van het bouwverlof en vakantiedagen kunnen doorschuiven naar volgend jaar.

Kamerlid Kathleen Verhelst, topvrouw van Verhelst Bouwmaterialen en lid van Voka West-Vlaanderen. – Open Vld

Waarover gaat het? Open Vld wil de economie in de zomer en het najaar alle kansen geven. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat een grote opname van verlofdagen de prille heropstart al te zeer bemoeilijkt of vertraagt’, klinkt het in een wetsvoorstel. ‘Het is cruciaal dat er flexibiliteit wordt gecreëerd, zodat werkgevers in overleg met hun werknemers uitzonderlijk kunnen beslissen om soepel om te springen met de vakantieperiodes.’

De details? De liberalen zetten zich daarmee op dezelfde lijn als Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen. De werkgeversorganisatie pleitte er vorige week in een eigen relanceplan voor om vakantiedagen te laten overdragen naar 2021. ‘Veel werkgevers vrezen dat alle personeelsleden tegelijk vakantie zullen opnemen na de coronastorm’, stond er te lezen. Zo zou het concreet werken:

  • Sectoren met collectieve vakanties, zoals de bouw, mogen eenmalig afwijken van die regeling.
  • Bedrijven krijgen de mogelijkheid om bijkomende vakantiedagen in 2020 over te dragen naar 2021 (met uitzondering van de twintig wettelijke vakantiedagen).
  • De verplichting om minstens twee aaneengesloten weken vakantie te voorzien in de periode van 1 mei tot 30 oktober vervalt eenmalig.

Noodzakelijk? De laatste weken zijn werknemers massaal hun vakantiedagen beginnen oppotten. Uit cijfers van Acerta blijkt dat er in de paasvakantie 30 procent minder vakantie genomen werd dan in dezelfde periode volgend jaar. Het noopte de dienstenverdeler zelfs tot een waarschuwing. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat werkgevers en werknemers in december moeten vaststellen dat er nog tientallen vakantiedagen moeten opgenomen worden’, klonk het.

De essentie? Hoewel Acerta poneerde dat ‘de wetgever hierop geen uitzondering zal maken’, kan Open Vld in de Kamer op zoek gaan naar een meerderheid voor dit voorstel. In N-VA kunnen de liberalen alvast een medestander vinden, CD&V is minder enthousiast. En de socialistische vakbond ABVV steigert al helemaal bij het idee. ‘Dit is écht niet oké’, reageert voorzitster Miranda Ulens in de krant De Standaard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20