Open VLD wil Senaat afschaffen; verschillende andere partijen steunen voorstel

Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) wil de Senaat als politieke instelling ontmantelen. Dat zei ze in een interview aan ‘Het Nieuwsblad’. De liberalen bereiden nu de wetteksten voor zodat de grondwet, die het tweekamerstelsel in ons land vastlegt, kan worden aangepast. De Senaat is duur, zeker voor het aantal beperkte bevoegdheden dat de instelling nog maar heeft.

De Senaat werd door het Vlinderakkoord in 2011 forst beperkt in zijn bevoegdheden. Enkel inzake grondwetswijzigingen, wetten rond de staatsstructuur en belangenconflicten tussen de deelstaten mag het orgaan ingrijpen. De instelling lijkt dan ook te weinig bij te dragen aan de binnenlandse rechtsstaat om de kostprijs, zo’n 40 miljoen euro per jaar, te verantwoorden.

Afschaffen

Daarom pleit de Senaatsvoorzitter nu voor de afschaffing van de Senaat. “Ik ben nu anderhalf jaar voorzitter. Ik ben altijd behoedzaam in mijn communicatie. Ik heb niet op voorhand gezegd dat de Senaat afgeschaft moet worden. Ik heb eerst gekeken wat de Senaat vandaag nog betekent. En na anderhalf jaar moet ik zelf ook vaststellen dat dit te weinig is om nog een aparte politieke instelling te blijven verantwoorden”, vertelde D’Hose op Radio 1.

Het afschaffen van de Senaat is alleszins geen nieuw idee. Verschillende partijen, verspreid over het politieke spectrum, lijken de oproep voor afschaffing dan ook te steunen. Zo zijn N-VA, Vlaams Belang, Groen en PVDA alvast voorstander van de afschaffing.

Daad bij het woord voegen

Karl Vanlouwe, N-VA-fractieleider in de Senaat, hoopt dat de voorzitster de daad bij het woord voegt: “Ik hoor voorzitter D’Hose graag pleiten voor de afschaffing van de Senaat. Maar ik stel enkel vast dat haar partij geen concrete stappen onderneemt om die afschaffing te realiseren. Ik kan alleen maar hopen dat het de Open VLD deze keer menens is, en dat het meer zijn dan holle woorden.” Bij Vlaams Belang klinkt dezelfde boodschap.

Groen benadrukt dan weer dat de afschaffing van de Senaat kan, maar dat er nood is aan een goed overleg tussen de verschillende parlementen in het land. PVDA koppelt de afschaffing dan weer aan een federale kieskring, waardoor er “minder politici zijn” en “meer eenheid”.

CD&V ondersteunt de afschaffing ook, maar wel onder de voorwaarde dat er een Grondwettelijke Kamer in de plaats komt. Die wordt samengesteld uit parlementsleden van de federale Kamer en de deelstaatparlementen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.