Open Vld vraagt, bijna twee weken na de verkiezingen, toch een hertelling van de stemmen voor het Vlaams Parlement in Brussel. De cijfers liggen namelijk erg dicht tegen elkaar. Experten achten de kans op fouten echter miniem.
In het nieuws: In Brussel lagen de stemmen voor Vlaams Belang en Open Vld dicht bij elkaar. Open Vld vraagt dan ook een hertelling.
- In de kieskring Brussel waren er nog twee zetels in het Vlaams Parlement te verdelen. Drie partijen eindigden wel heel dicht bij elkaar. Vooruit wist 8.458 stemmen binnen te halen, Vlaams Belang 8.431 en Open Vld 8.418. Het gevolg was groot voor de Vlaamse liberalen: Vooruit en Vlaams Belang kregen elk een zetel, Open Vld niet.
- De partij hoopt nu toch die zetel van Vlaams Belang af te snoepen en vraagt een hertelling, zo schrijft De Standaard. “Gezien het uiterst kleine verschil in het resultaat is het niet meer dan logisch, in het belang van onze democratie, dat er een hertelling plaatsvindt”, verklaart partijwoordvoerder Sam De Paepe aan de krant.
- Daarbij verwijst de partij naar het stemmen in Brussel, wat “moeilijk verliep”. Er waren in diverse kiesbureaus problemen met de stemcomputers, waardoor de bureaus langer openbleven, op sommige plaatsen tot 18 uur. Ook de stemmen die minderjarigen toch konden uitbrengen voor de federale en Vlaamse verkiezingen worden genoemd, al erkent Open Vld dat dit slechts in “uitzonderlijke gevallen” kon.
- Volgens professor Herman Matthijs is de kans op fouten zeer klein, zo verklaarde hij in De Ochtend. “In Brussel is er elektronisch gestemd, dus de kans dat er fouten gemaakt zijn bij de telling is klein, bijna onbestaande, tenzij er natuurlijk een programmatiefout in het systeem zat”.
- Het zijn de nieuw verkozen Vlaams parlementsleden zelf die moeten beslissen of een hertelling nodig is. Daar moet dan over gestemd worden. Het is al eens eerder gebeurd, zo haalt Open Vld aan. In 2014 vroeg SP.A om de stemmen van het kanton Sint-Genesius-Rode te hertellen. Dat leverde de socialisten toen niets op.
- In het uiterste geval kan er ook beslist worden om een herverkiezing te organiseren, maar Matthijs wijst op een praktisch probleem. “In Brussel moet je eerst kiezen of je voor de Nederlandstalige of Franstalige lijst wil stemmen. (…) Meer dan 1 miljoen mensen hebben voor een Franstalige lijst gestemd. Die kan men er op voorhand niet uithalen, want men weet niet wie dat is”.