Los van timing, is er ten gronde wel degelijk een felle discussie gaande binnen de Vlaamse ploeg, over de centen. Want het gevoel bij Open Vld en cd&v is dat het federale niveau wel al erg veel inspanningen gedaan heeft, meer dan 4 miljard euro tot nu toe, in de energiecrisis, terwijl het Vlaamse niveau achterblijft. Maar voor N-VA blijft het belangrijk om de tering naar de nering te zetten, en niet die begroting helemaal op te blazen.
Bij Terzake gisteren maakte Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert duidelijk dat hij met zijn partij aandringt op ingrijpen, met Vlaams geld ook. “De Vlaamse regering heeft wel degelijk nog veel financiële middelen. De dotatie van de Vlaamse regering verhoogt door de hoge inflatie, die dotatie wordt geïndexeerd en de regering krijgt dus extra middelen”, zo stelde Lachaert.
Ook cd&v bevestigde vorige week nog dat het principe voor hen is dat “alles wat de Vlaamse ploeg extra krijgt door de crisis, teruggegeven moet worden aan de mensen”. Dus ook die indexering.
“Op een moment dat bakkers en slagers zo veel verlies maken dat ze ermee dreigen te stoppen, vind ik het vreemd dat de N-VA en hun voorzitter Bart De Wever, komen zeggen dat hun zakken dichtgenaaid zijn. Sorry, maar we moeten de bedrijven en zelfstandigen helpen met overbruggingssteun zodat ze deze winter kunnen doorkomen”, zo stelde Lachaert.
Het antwoord kwam vanmorgen al van de N-VA en De Wever. Die speelden in op het nieuws van L’Echo, dat de Waalse regering last heeft om opnieuw leningsvoorwaarden te onderhandelen met Belfius, de huisbankier, omwille van de slechte financiële situatie van het Waals Gewest. “Toch pleiten sommigen er tegenwoordig voor om ook Vlaanderen te Walloniseren door torenhoge extra schulden op te bouwen. Voor wie dat nog onduidelijk was: dan is het met onze welvaart gedaan”, zo tweede De Wever.
Verder volgt N-VA een heel andere redenering: “Het ergste is wel dat je helaas nooit meer verschil zal maken dan een tiental euro’s, als we de facturen van de mensen willen verlichten vanuit het Vlaamse niveau. Het zijn de internationale energieprijzen waar iets aan moet gebeuren. Tenzij we tien miljard vrijmaken, maar dat zal niet gebeuren, want iemand moet dat op het einde van de rit ook betalen hé”, zo licht een N-VA-minister toe.
Vanuit de oppositie legde Groen alvast een eigen alternatief Vlaamse begrotingsvoorstel op tafel, waarbij ze 2,5 miljard extra willen inzetten op energiemaatregelen. Dat geld moet onder meer komen uit de provisie die is aangelegd om de coronamaatregelen te betalen, maar wat nooit helemaal opgebruikt werd.
Groen wil zo onmiddellijk de Vlaamse heffingen weg uit de energiefactuur, en vooral, ze willen zwaar investeren in zonnepanelen, isolatie en renovatie, zo zeggen voorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Vlaams fractieleider Björn Rzoska (Groen). Daarbij willen ze dat de Vlaamse overheid zelf haar gebouwen vol legt met zonnepanelen: nu heeft maar 5 procent daarvan eigen zonne-energie, dat willen ze optrekken naar 80 procent tegen 2025. Voor de sociale woningen zouden dezelfde percentages moeten gehaald worden.
Opvallend was dat regeringspartij Open Vld net opperde om de subsidies voor particulieren op zonnepanelen terug te draaien: de hoge prijzen maken dat dergelijke panelen op minder dan twee jaar terugverdiend zijn. Geen subsidie meer nodig dus, was de redenering van Bart Somers (Open Vld). Het vrijgekomen geld kon dan naar meer isolatiemaatregelen gaan. Maar cd&v floot hem daar al voor terug. Ongetwijfeld ligt die discussie op tafel bij de begrotingsbesprekingen.