OPEC verwacht dat vraag naar olie gaat afzwakken in 2023

Vertegenwoordigers van het oliekartel OPEC en bronnen uit de oliesector verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie zal afzwakken in 2023, omdat de stijgende prijzen van ruwe olie en brandstoffen de inflatie aanwakkeren en een rem zetten op de wereldwijde economische groei.

Het oliekartel zal naar verwachting in juli zijn eerste prognose over de olievraag in 2023 bekendmaken. Die prognose wordt, samen met die van het Internationaal Energieagentschap, nauwlettend in het oog gehouden om aanwijzingen te vinden over hoe het OPEC-aanbodbeleid zich zal ontwikkelen. Het (maandelijkse) rapport van het IEA zal woensdag beschikbaar zijn.

Toename met 2 miljoen vaten per dag

Een OPEC-afgevaardigde en een andere bron die bekend is met de denkwijze van de olieclub zeiden dat ze in 2023 een groei van de wereldvraag verwachtten met maximaal 2 miljoen vaten per dag (barrels per day, of bpd), of een stijging van slechts 2 procent. Voor dit jaar wordt een toename met 3,36 miljoen bpd verwacht, zo ving het persagentschap Reuters nog op.

“Zelfs als de toename beperkt zou blijven tot 1 miljoen bpd, is er nog altijd sprake van groei en geen piek”, zei de afgevaardigde over de vooruitzichten voor volgend jaar.

De OPEC kijkt uit naar signalen die erop wijzen dat de hoge brandstofprijzen zullen leiden tot een vernietiging van de vraag naar olie. Twee andere OPEC-afgevaardigden merkten tegenover Reuters op dat de vernietiging van de vraag in de komende maanden waarschijnlijk een tol zal eisen op het olieverbruik, hoewel een van hen zei dat daar in de Verenigde Staten nog weinig van te merken was, verwijzend naar de recente gegevens over de vraag naar benzine.

Moeilijk te voorspellen

De voorspellers van de vraag naar olie moeten regelmatig hun prognoses bijstellen, omdat de economische vooruitzichten voortdurend wijzigen. Bovendien zijn er heel wat geopolitieke onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne.

De OPEC voorspelde in juli 2021 een groei van de vraag in 2022 met 3,28 miljoen bpd, en verhoogde de prognose later tot meer dan 4 miljoen bpd alvorens die te verlagen tot 3,36 miljoen bpd.

Tijdens de jongste bijeenkomst van OPEC+ hebben de olieproducerende landen overigens beslist om de productie in juli en augustus te verhogen met 648.000 vaten per dag. Het Westen is al maanden vragende partij om meer olie op de markt te gooien.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20