Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

OPEC verlaagt olieproductie om beursgang Aramco te ondersteunen

Logo Business AM
Markten

02/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

EPA

Het kartel van olie-exporterende landen OPEC gaat op vraag van Saoedi-Arabië de olieproductie verlagen om zo de prijs op te drijven. Zo wil het land het enthousiasme voor de beursgang van het oliebedrijf Saudi Aramco verhogen.

Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van twee bronnen.

Er was nu al een deal die de olieproductie verlaagde met 1,2 miljoen vaten per dag, maar die loopt maar tot maart. De nieuwe deal loopt tot juni en zou daar nog eens 40.000 vaten per dag vanaf halen. Ook andere olieproducenten, waaronder Rusland, werken mee.

Kleine beleggers

De deal komt goed uit voor Saudi Aramco. Het Saoedische staatsoliebedrijf, het grootste oliebedrijf in de wereld, zit in zijn laatste rechte lijn naar de beurs. De introductiedatum is nog niet beslist, maar donderdag wordt een prijs bepaald op basis van het aantal voorinschrijvingen.

Volgens de zakenbank Samba Capital, die de beursgang begeleidt, hebben kleine beleggers al voor meer dan 10 miljard dollar aandelen besteld. De volledige beursgang wordt gewaardeerd op 1.700 miljard dollar.

Interesse aanwakkeren

Institutionele investeerders zijn minder enthousiast over Aramco, waardoor de oliegigant zijn ambities fors moest terugschroeven. Hij besliste om maar 1,5 procent van de aandelen naar de beurs te brengen. Alleen het nabijgelegen emiraat Abu Dhabi kondigde al aan te willen investeren in het bedrijf.

Saoedi-Arabië wil de interesse van buitenlandse investeerders dus aanwakkeren en gebruikt daarvoor de techniek van schaarste. Hoe minder van een product beschikbaar is, hoe hoger de prijs wordt. En hoe hoger de olieprijs, hoe meer inkomsten voor Aramco. Dat moet investeerders lokken.

De olieprijs zakte op maandag even met 0,5 procent tot 55,75 dollar, maar veerde meteen terug op.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks