Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 14 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

OPEC verlaagt olieproductie om beursgang Aramco te ondersteunen

Logo Business AM
Markten

02/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

EPA

Het kartel van olie-exporterende landen OPEC gaat op vraag van Saoedi-Arabië de olieproductie verlagen om zo de prijs op te drijven. Zo wil het land het enthousiasme voor de beursgang van het oliebedrijf Saudi Aramco verhogen.

Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van twee bronnen.

Er was nu al een deal die de olieproductie verlaagde met 1,2 miljoen vaten per dag, maar die loopt maar tot maart. De nieuwe deal loopt tot juni en zou daar nog eens 40.000 vaten per dag vanaf halen. Ook andere olieproducenten, waaronder Rusland, werken mee.

Kleine beleggers

De deal komt goed uit voor Saudi Aramco. Het Saoedische staatsoliebedrijf, het grootste oliebedrijf in de wereld, zit in zijn laatste rechte lijn naar de beurs. De introductiedatum is nog niet beslist, maar donderdag wordt een prijs bepaald op basis van het aantal voorinschrijvingen.

Volgens de zakenbank Samba Capital, die de beursgang begeleidt, hebben kleine beleggers al voor meer dan 10 miljard dollar aandelen besteld. De volledige beursgang wordt gewaardeerd op 1.700 miljard dollar.

Interesse aanwakkeren

Institutionele investeerders zijn minder enthousiast over Aramco, waardoor de oliegigant zijn ambities fors moest terugschroeven. Hij besliste om maar 1,5 procent van de aandelen naar de beurs te brengen. Alleen het nabijgelegen emiraat Abu Dhabi kondigde al aan te willen investeren in het bedrijf.

Saoedi-Arabië wil de interesse van buitenlandse investeerders dus aanwakkeren en gebruikt daarvoor de techniek van schaarste. Hoe minder van een product beschikbaar is, hoe hoger de prijs wordt. En hoe hoger de olieprijs, hoe meer inkomsten voor Aramco. Dat moet investeerders lokken.

De olieprijs zakte op maandag even met 0,5 procent tot 55,75 dollar, maar veerde meteen terug op.

Bron: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Watermark

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Quote of the day

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij

De wereldwijde financiële crisis was het ultieme bewijs dat vaak gebruikte indicatoren als het bbp tekort schieten. Geen van die cijfers waarschuwden ons dat er iets aan het mislopen was.

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie

Afrika zal de toekomst bepalen (zeker op vlak van bitcoin!). Ik ben nog niet zeker waar precies, maar ik zal er 3 tot 6 maanden gaan wonen in 2020.

Twitter-CEO Jack Dorsey

AI is zeer moeilijk in te sluiten en wie met een open systeem werkt zal een enorme voorsprong opbouwen. Diegenen die proberen hun systeem gesloten te houden, kan je totaal negeren.

Bill Gates, oprichter Microsoft

De handelsoorlog van Donald Trump brengt de VS en China op de rand van een koude oorlog.

Henry Kissinger, voormalig Amerikaans minister van Handel