De wereldwijde vraag naar energie zal tegen 2045 met zo’n 23 procent stijgen. Dat zei Haitham al-Ghais, secretaris-generaal van het oliekartel OPEC, dinsdag tijdens een conferentie in Nigeria. Hij pleit voor meer nieuwe olieprojecten.
In het nieuws: Al-Ghais verkondigt wederom het verhaal dat de wereldeconomie niet met minder olie kan overleven, ook niet de komende decennia.
- “De wereldwijde vraag naar primaire energie zal in de periode tot 2045 naar verwachting met maar liefst 23 procent stijgen, wat betekent dat we alle vormen van energie nodig zullen hebben”, zei hij. Al-Ghais beweert dat er tijdens die periode zo’n 12.000 miljard dollar geïnvesteerd moet worden in de oliemarkt.
- De OPEC-topman erkende dat er ook nieuwe vormen van energie nodig zijn die de uitstoot van fossiele brandstoffen kunnen beperken. Maar tegelijkertijd zei hij dat de financiering van nieuwe olieprojecten beperken of stopzetten niet realistisch is. Indien dat gebeurt, zal de prijs van energie de hoogte inschieten, meent al-Ghais.
- Al-Ghais pleit voor een “circulaire koolstofeconomie”, waarin de impact van fossiele brandstoffen wordt geneutraliseerd door evenveel koolstof op te vangen als werd uitgestoten. Ook waterstof als energiedrager zal een steeds grotere rol spelen, denkt hij.
Olieprijzen zijn belangrijk voor OPEC
Opgemerkt: De leden van OPEC en de bondgenoten van het kartel, waaronder Rusland, willen er alles aan doen om olieprijzen hoog te houden. Veel leden rekenen immers op een bepaalde prijs om hun begrotingsdoelstellingen te kunnen behalen.
- Sinds eind vorig jaar zijn al meermaals productieverminderingen aangekondigd door OPEC(+). In oktober 2022 werd een eerste productieknip van 2 miljoen vaten per dag ingevoerd. In april van dit jaar volgde een tweede, van 1,1 miljoen vaten per dag.
- Omdat die verlagingen niet het beoogde effect hadden, besloot Saoedi-Arabië, het grootste lid van OPEC, om de productie eerst in juli en later ook in augustus te verlagen, met een miljoen vaten per dag. Het land sluit een verdere verlenging niet uit.
- Intussen heeft ook Rusland, geen lid van OPEC maar wel van OPEC+, de productie sinds februari met 500.000 vaten per dag verminderd, op papier ten minste. Begin juli kondigde het land aan nog eens een half miljoen per dag minder uit te voeren tijdens de maand augustus.
En nu: Hoewel de prijsstijgingen na de eerdere productieverlagingen beperkt bleven, mede door de onzekere economische situatie wereldwijd, lijkt het er toch op dat de maatregelen een impact beginnen te hebben. De prijs van ruwe aardolie is sinds begin juli al met zo’n 10 procent gestegen. De komende weken zullen echter aantonen of die stijging zal aanhouden, aangezien China handelscijfers zal publiceren, en de Amerikanen hun inflatiecijfers. Als die tegenvallen, kan de vraag naar aardolie verder zakken, waardoor ook de prijs zou volgen.