Opbrengsten tak21-verzekeringen zitten in de lift

Opbrengsten tak21-verzekeringen zitten in de lift
Getty Images

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zit zowel de korte- als langetermijnrente in de lift. Daardoor moeten we meer rentekosten betalen als we geld lenen. De keerzijde is wel dat sommige banken de spaarrente optrekken. Ook de gewaarborgde rentevoet op de tak21-verzekering klimt.

Waarom is dit belangrijk?

De tak21-verzekering is het verzekeringsalternatief voor het spaarboekje. Net zoals bij de spaarrekeningen lag de vergoeding op die spaarproducten de afgelopen jaren bijzonder laag. Daar komt nu beetje bij beetje verandering in. Door het verstrakkende geldbeleid van de ECB trekken almaar meer verzekeraars de gewaarborgde rentevoet op.
  • De essentie: De Europese Centrale Bank is in juli begonnen met de rente op te trekken. Intussen zijn we drie renteverhogingen ver en krijgen de banken opnieuw een vergoeding – 0,75 procent om precies te zijn – als ze geld stallen bij de monetaire instelling. Voor de rentevergadering in juli moesten ze nog een strafrente van 0,5 procent betalen. Die hogere rentes zorgen er onder meer voor dat de hypothecaire leningen en consumentenkredieten duurder worden. Daar staat wel tegenover dat de spaarvergoedingen toenemen. Ook de gewaarborgde rentevoet die je krijgt bij een tak21-verzekering stijgt.

  • In het nieuws: De financiële nieuwssite MoneyTalk laat weten dat meer en meer verzekeraars de gewaarborgde rentevoet op hun tak21-verzekeringen naar boven bijstellen.

Uit wat bestaat het rendement van een tak21-verzekering?

De opbrengsten van een tak21-verzekering bestaan uit twee elementen: de gewaarborgde rentevoet en de eventuele winstdeelname.

  • De gewaarborgde rentevoet is het rendement dat je sowieso krijgt voor een bepaalde periode. De meeste verzekeraars hanteren daarbij een looptijd van een of acht jaar. De gewaarborgde rentevoet geldt enkel voor gedane stortingen. Zodra die wijzigt, is het nieuwe tarief van toepassing op toekomstige stortingen.

  • De eventuele winstdeelname is afhankelijk van de prestaties van je verzekeraar en kan dus elk jaar variëren.

  • Vergeet niet: je moet de deposito’s voor minstens acht jaar vastklikken. Indien je het kapitaal te vroeg opvraagt, moet je een roerende voorheffing (30 procent) betalen. Die wordt berekend op een fictief rendement van 4,75 procent, wat veel meer is dan wat de tak21-verzekeringen vandaag opbrengen.

Deze verzekeraar trekken de gewaarborgde rentevoet op

MoneyTalk heeft een lijst opgesteld van verzekeraars die de gewaarborgde rentevoet al hebben aangepast of op punt staan om dat te doen.

  • AG Insurance trok op 1 september de gewaarborgde rentevoet op van 0,25 naar 0,75 procent voor de niet-fiscale tak21-levensverzekeringen. Die verzekering wordt door BNP Paribas Fortis verdeeld.

  • KBC biedt sinds maandag 17 oktober opnieuw een rentevoet van minstens 1 procent aan voor een 8-jarige garantieperiode.

  • Argenta sleutelt binnenkort aan de gewaarborgde rentevoet voor het Argenta Life Plan. De bank-verzekeraar verhoogt op 22 oktober die rente van 0,70 naar 1,80 procent.

  • Patronale Life verhoogt tijdelijk, tot en met 30 november, de gewaarborgde rente op zijn tak21-spaarverzekeringen Secure21, Starfic, Safe21 en Fructisafe.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.