Op zoek naar financieel advies? Allen naar TikTok!

Wie dacht dat TikTok enkel goed was voor entertainende filmpjes, heeft het mis. Steeds meer gebruikers vinden er zowaar financieel advies, blijkt nu in de Verenigde Staten.

Sinds de coronacrisis is TikTok een nog grotere hit dan de app voorheen was. Doordat miljoenen mensen aan hun huis gekluisterd waren tijdens de lockdowns, boomde het gebruik van video wereldwijd. Vooral de jongeren van de zogenaamde Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2015, red.) zijn tuk op de korte filmpjes die de app van het Chinese ByteDance aanbiedt.

TikTok maakt gebruik van gespecialiseerde algoritmes om leuke filmpjes te suggereren aan gebruikers. En blijkbaar durft daar al eens een clipje met financieel advies tussen te zitten. Zo heeft de tag #investing intussen 278,1 miljoen views verzameld. Bij variaties zoals #investingtips of #investing101 loopt dat aantal views nog verder op. Maar voor u dit aantal gaat overschatten: de populaire categorie #homechef heeft1,6 miljard views.

Risico’s

Toch is financieel advies een spreekwoordelijk vreemde eend in de bijt die TikTok is. Experts bekijken de tendens daarom ook met wat argwaan. Het is goed dat de applicatie laagdrempelige content aanbiedt, maar over belangrijke onderwerpen kunnen de makers misschien ook de risico’s van investeren en beleggen verdoezelen, klinkt het.

‘Als iemand zegt dat het gemakkelijk is om geld te verdienen op de markten, dan heb ik toch mijn bedenkingen. Ik kan u verzekeren dat dat niet zo is’, zegt Doug Boneparth, financieel adviseur en voorzitter van vermogensbeheerder Bone Fide Wealth aan de Amerikaanse zakenzender CNBC. Hij toont zich bezorgd over accounts die beleggen aanprijzen als een manier om snel geld te verdienen.

TikTok was niet bereikbaar voor commentaar bij de Amerikaanse zakenzender. In de richtlijnen van de app staat wel te lezen dat het platform content verwijdert die ‘wedden aanmoedigt of vormen van oplichting bevordert’. Over het geven van investeringstips – ook door mensen die daar niet gekwalificeerd voor zijn – bestaan hoegenaamd geen regels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20