Op slechts 2 maanden van de verkiezingen verwijderd, lijken de peilingen voor Macron minder rooskleurig

Op 10 april, over iets meer dan twee maanden, zullen de Fransen naar de stembureaus trekken voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het ziet ernaar uit dat de Franse bevolking steeds minder in een herverkiezing van Emmanuel Macron gelooft.

Volgens een onderzoek van peilingsbureau Ifop voor Paris Match, LCI en Sud Radio verwacht slechts 21 procent van de Fransen dat Emmanuel Macron de verkiezingen van 2022 zal winnen. Dat schrijft Le Figaro. Een week geleden geloofde nog 27 procent in Macrons overwinning. In januari was 35 procent ervan overtuigd dat Macron zijn zitje in het Elysée kan bewaren. Daarmee zakt het geloof in Macrons kans op slagen steeds dieper weg.

Die pijnlijke resultaten zullen echter weinig paniek veroorzaken bij huidig president Macron. De tegenkandidaten zijn namelijk hopeloos verdeeld, en daarom hinken ze ver achter Macron aan.

De eerste kandidaat die Macron volgt, is Marine Le Pen, maar zij haalt nog geen 14 procent. De enige andere kandidaat die boven de 10 procent springt is Eric Zemmour (11 procent). Valérie Pécresse is de vierde in de rij, zij geniet bij net geen 10 procent van de respondenten de voorkeur.

De overwinningskansen van de linkse kandidaten zien er allesbehalve rooskleurig uit, als het van de Fransen afhangt. Jean-Luc Mélenchon haalt 8 procent, Christiane Taubira en de groene Yannick Jadot halen allebei 4 procent. Op de laatste plaats staat de socialistische burgemeester van Parijs Anne Hidalgo. 

Franse bevolking besluiteloos

Opvallend genoeg zegt 18 procent van de ondervraagden geen specifieke voorkeur te hebben. Dat hoge cijfer illustreert zeer duidelijk de besluiteloosheid van de Franse bevolking op slechts twee maanden van de verkiezingen verwijderd. Bovendien denkt 9 procent van de ondervraagden dat iemand anders dan de bovengenoemde kandidaten het nog tot president kan schoppen.

Eric Zemmour mag de grootste vooruitgang neerpennen in de peiling, hij gaat er 4 procentpunten op vooruit in vergelijking met vorige week. Jean-Luc Mélenchon gaat er ook met 2 punten op vooruit. De grootste verliezers zijn Emmanuel Macron (6 punten omlaag) en Valérie Précresse die met 3 punten zakt. 

Macron hoeft dus nog niet direct in een kramp te schieten, zolang hij de dalende cijfers op het juiste moment nog kan tegenhouden, hoeft hij zich weinig zorgen te maken. Op vlak van stemvoorkeur staat hij nog steeds op een comfortabele polepositie. Zo geeft tussen de 24 en 25 procent van de Fransen aan dat ze zowel in de eerste ronde als tweede ronde op hem zouden stemmen.

(lp/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.